Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Dietari de Mossen Porcar (1585-1629). Estudi i edició

Josep Lozano Lerma

  • L'objecte d'aquesta tesi és l'edició difinitiva, completa i anotada, del dietari Coses evengudes a la ciutat y regne de València (1585-1629), de mossén Pere Joan Porcar; la contextualització històrica i el seu estudi lingüístic. Per tal de facilitar al lector o la lectora un dels textos significatius de la prosa memorialística escrita en català, tant pel seu abast cronològic, quatre dècades, i les informacions que ens aporta sobre el devenir històric dels valencians, com per les dades que ens forneix sobre la llengua emprada aleshores.

    La font bàsica del treball tesi ha estat el manuscrit que es conserva a la Real Academia de Historia de Madrid, signatura: 12-3-6:G-70, el qual consta d'uns 450 folis i escaig, en recto i verso, que contenen 3.438 entrades, referents a la Valencia barroca.

    De manera suplementària, també he utilitzat com a referents, per tal d'acarar-les amb la meua transcripció i esmenar les possibles errades, les dues edicions del dietari que tenim, encara que cap d'elles és completa. La primera, de Vicente Castañeda Alcover, arxiver i secretari perpetu de la Real Academia de la Historia de Madrid, publicada el 1934, amb el títol Coses evengudes en la civtat y regne de Valencia. Dietario de Mosén Juan Porcar, capellán de San Martín de Valencia (1589-1629), amb la transcripció paleogràfica del tex i una succinta introducció.

    Com també l'edició selectiva d'entrades, que conté una quarta part del total, publicada per la Institució Alfons el Magnànim de València, el 1983, a cura del professor Ferran Garcia Garcia, titulada Dietari, 1569-1528 (Antologia), amb la transcripció filològica i un interessant pròleg.

    Metodologia La metodologia emprada ha estat la següent: -Transcripció filològica de totes les entrades del manuscrit.

    - Buidatge de dades lingüístiques, a partir dels epígrafs: Grafies, Fonètica, Morfosintaxi i Lèxic.

    - Estudi dels fenòmens lingüístic i la seua redacció.

    - Estudi sociohistòric del contex en què es va escriure el dietari i la seua redacció.

    - I, finalment, les conclusions que he pogut deduir d'aquest treball d'investigació i les meues aportacions.

    Parts de la tesi La tesi ha estat editada en tres volums: - El primer conté l'estudi històric i lingüístic del dietari, un apèndix amb dades biogràfiques de Porcar, el testament del seu germà, el repertori de les formes verbals del dietari i la bibliografia.

    - El segon i tercer volums contenen el dietari. El segon comença amb les vint-i-nou entrades de Memorias de Valèntia, numerades amb xifres romanes. I després el dietari pròpiament dit, des de l'entrada 1 fins a la 2000, numerades en xifres aràbigues.

    - El tercer volum conté des de l'entrada 2000 del dietari fins a la 3409, numerades també en xifres aràbigues, l'índex de rúbriques i, finalment, la relació d'antropònims i topònims del dietari.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus