Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Internet i patrimoni cultural: el cas de les col•leccions d'instruments musicals en línia

  • Autores: Maria Llum Torrents Diaz
  • Directores de la Tesis: Lluís Codina Bonilla (codir. tes.), Rafael Pedraza Jiménez (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Pompeu Fabra ( España ) en 2016
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Xosé Aviñoa Pérez (presid.), Pere Freixa Font (secret.), Vicente Galbis López (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • L'objecte d'estudi d'aquesta tesi són les col·leccions de patrimoni cultural en línia, amb les acotacions i perspectives següents: a) nous valors que la digitalització i accés en línia aporta a la documentació, catalogació i gestió del patrimoni cultural; b) incidència de l'entorn digital en la difusió, comunicació i participació cultural; c) repercussions metodològiques i conceptuals d'Internet en la significació del patrimoni cultural. El cas d'estudi són les col·leccions d'instruments musicals en línia, al si de la Unió Europea. Com altres béns culturals, l’instrument musical és portador d’informació àmplia, històrica, social etc. És portador de valors propis tant del patrimoni materials com del patrimoni immaterial, amb tota la complexitat que això suposa per tal de conèixer i preservar la informació. Tanmateix conté un gran potencial com a part de la identitat de les persones i els pobles. Hem d'afegir que, per les seves característiques, aquesta tipologia de patrimoni cultural proporciona una oportunitat per a la implementació del llenguatge hipertext en tota la seva potencialitat.

      La recerca s'ha realitzat d’acord amb un doble sistema: anàlisi comparativa i estudi de cas, tots dos precedits per un estudi descriptiu del marc teòric i dels diversos elements que afecten la recerca i per una revisió sistemàtica, seguint el principi de les anomenades systematic reviews. El marc conceptual ha delimitat un nou escenari on, a diferència de les anteriors dinàmiques en relació a les col·leccions de patrimoni cultural, les necessitats i expectatives dels usuaris han canviat amb la incorporació massiva a la comunicació digital. D’altra banda l’amplitud de noves potencialitats que la mateixa tecnologia ofereix per a la gestió del patrimoni cultural, incideix en els canvis que van incorporant les institucions gestores d’aquest patrimoni en el seu funcionament, en especial en els aspectes metodològics i conceptuals de la documentació i difusió del patrimoni cultural.

      En relació a les col·leccions d'instruments musicals es desenvolupa el nou paradigma en els processos de documentació, comunicació i accés en línia a les col·leccions de patrimoni cultural identificant i definint els atributs i valors de les col·leccions d'instruments musicals en línia en l'àmbit de la Unió Europa, delimitant i clarificant les característiques, valors i tendències de futur de les col·leccions europees en línia d'instruments musicals.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno