Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Competències dels professionals d'infermeria que realitzen recepció, acollida i classificació als serveis d'urgències hospitalaris de les terres de l'ebre: anàlisi de la situació i impacte d'un programa formatiu

Estrella Martínez Segura

  • El primer contacte dels pacients amb el personal sanitari als Serveis d'Urgències Hospitalaris (SUH) és realitzat pel personal d'Infermeria. El que abans coneíxiem com triate, actualment es tendeix a definir com: Recepció, Acollida i Classificació (RAC). El personal d'Infermeria que realitza aquesta valoració ha de tenir les competències necessàries per tal de fer una priorització i ordenació eficaç dels pacients en funció dels problemes d'aquests, de les seves manifestacions, respostes humanes i necessitats derivades, expressades pel mateix pacient i família i, adequar-los a l'estructura del Servei d'Urgències (SU) garantint la seva seguretat i mantenint la qualitat de la nostra atenció. La formació té un paper fonamental en el desenvolupament d'aquestes competències.

    Aquesta tesi pretèn definir el nivell competencial que han de tenir els professionals infermers que realitzen RAC als SU i dissenyar, implementar i analitzar una intervenció formativa per veure si aquesta intervenció millora les competències infermeres en triatge/RAC.

    Utilitzem una metodologia mixta. L'estudi es realitza als professionals infermers/es que treballen als SU dels centres hospitalaris d'aguts de les TErres de l'Ebre (TE). Hem realitzat una anàlisi de les variables sociodemogràfiques i d'interès dels infermers/es dels SU i hem administrat un qüstionari d'avaluació de competències per veure si existeix relació entre variables i explorar factors determinatns. S'ha dissenyat, implementat i avaluat una intervenció formativa en triatge/RAC (prova pilot) adaptada al nou model de formació basat en competències utilitzant nous mètodes com la simulació clínica sobre escenaris en triatge, la plataforma moodle de formació, els grups focals i l'observació als professionals. Aquesta intervenció s'ha realitzat als infermers/es d'urgències de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HTVC).

    Es defineix un perfil de dona, experta i formada en triatge i pacient crític. La formació i l'experiència influeixen de forma positiva en el nivell competencial del professional. La intervenció ha estat efectiva, ha millorat els temps d'atenció i el procés de la RAC en general. Tots els participants han valorat possitivament la intervenció. Definim el nivell de competent com el mínim exigible per realitzar triatge/RAC de forma segura per al pacient.

    Implantar el sistema d'avaluació de competències i el mètode de formació en triatge de forma rutinària als professionals que treballen als SUH per garantir la seguretat dels pacients ens aporta diferents línies futures: des de la vessant assistencial aquest estudi és un punt de millora dels SUH del nostre territori i amb la seva difusió pot suposar una millora de la resta dels SU. Des de la vessant formativa s'obri un nou ventall de formació en triage/RAC que unifica criteris entre els professionals, inclou les noves tecnologies i nous models d'aprenentatge, sense deixar de banda l'aspecte teòric i l'acompanyament de l'alumne. Des de la vessant gestora ens permet identificar àrees de millora i adequar els rols dels professionals dins dels equips de treball millorant la satisfacció de l'equip i dels pacients. Des de la vessant investigadora se'ns obri una línia de treball realcionada amb la simulació, el desenvolupament del talent professional i la seguretat clínica.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus