Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Els tallers d’història de l’art en l’educació infantil a Catalunya (2002-2016): el paper de les empreses de serveis culturals

Eva Poblador

  • La recerca que plantegem s’emmarca en el domini científic de la didàctica de les ciències socials, concretament en la didàctica de la història de l’art centrada en el segon cicle de l’educació infantil. S’aborda des d’una metodologia d’estudi de cas que s’inscriu en un context etnogràfic. Es tracta d’una recerca qualitativa en la qual opcions i resultats es validen a partir de l’avaluació de fets, situacions, materials i resultats amb entrevistes a experts. Tanmateix també té una component quantitativa en tant que per tal de detectar resultats i nivells de satisfacció s’utilitzen qüestionaris que esdevenen importants en el procés de verificació d’hipòtesis.

    El nostre objectiu és constatar la importància que tenen els tallers d’història de l’art en unes edats tan joves (3-6 anys) des del punt de vista curricular i metodològic, així com si han estat útils per fomentar i fonamentar un coneixement significatiu sobre artistes rellevants i la seva obra en els entorns formals d’ensenyament-aprenentatge. Per tal d’establir l’estructura concreta d’aquests i la seva importància a l’entorn educatiu hem fet una recerca sobre els tallers de ciències socials en general tant els procedents d’espais museístics i patrimonials com els que es realitzen directament a les escoles catalanes. A partir d’un enfocament genèric sobre el funcionament i estructura d’aquests hem desenvolupat una recerca sobre com han de ser els tallers d’història de l’art i més concretament quan han de ser concebuts per dur-los a terme a educació infantil. El tipus d’activitats, l’estructura, els materials didàctics, la durada, el treball en grup, el treball cooperatiu són elements fonamentals que cal remarcar.

    Una vegada avaluat l’estructura i funcionament d’un taller didàctic, tant de ciències socials en general com d’història de l’art en particular vam centrar-nos en analitzar l’oferta educativa que a nivell museístic tenien a l’abast les escoles catalanes per una banda i l’oferta que des d’una empresa de serveis culturals, Schola Didàctica Activa, facilitava a aquestes mateixes escoles. Vam comprovar com aquesta oferta era molt diferent en quant a estructura d’aquestes activitats i vam analitzar aquestes diferències conceptuals. Constatades aquestes diferències vam passar a analitzar l’oferta educativa de l’empresa Schola Didàctica Activa i a valorar l’evolució històrica de la seva demanda per part de les escoles, i a partir d’aquests resultats analitzar els possibles factors que possibiliten aquest creixement continuat en la demanda dels tallers a educació infantil. En aquesta recerca també considerem fonamental conèixer l’opinió que els diferents equips docents participants tenen sobre aquest tipus d’activitats ofertades des de fora de la pròpia institució escolar.

    Un altre aspecte a destacar és el propi seguiment que l’empresa fa dels seus propis tallers, del seu funcionament i posta en escena així com de la professionalitat dels seus educadors recollida en un diari de camp. També ens hem entrevistat amb diferents educadors, especialitzats en aquest tipus de tallers a educació infantil per tal d’avaluar de quina manera creuen que incideixen en l’ensenyament aprenentatge aquesta forma alternativa de treballar amb els alumnes i les reaccions que aquests tenen davant dels materials i de l’activitat en general.

    Paraules claus: tallers, educació infantil, tallers d’història de l’art, didàctica, equips docents i educadors


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus