Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Anàlisi de projectes col·laboratius de gran abast basats en wikis.

  • Autores: Jordi Sancho Salido
  • Directores de la Tesis: Antonio R. Bartolomé Pina (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2012
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Joan Subirats i Humet (presid.), Maria Grane Oro (secret.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TESEO
  • Dialnet Métricas: 1 Cita
  • Resumen
    • Els treballs complexos i sobre una base col¿laborativa faciliten el procés d'aprenentatge dels estudiants. Les teories col¿laboratives, constructivistes i connectivistes sobre l'aprenentatge així ho sostenen. En els darrers anys, les tecnologies han mostrat les potencialitats d'aquests processos. Els wikis, concretament, són una eina senzilla i potent al respecte, i la Wikipedia és un bon exemple d'articulació de la col¿laboració massiva per construir un objecte de valor. Malgrat això, la presència dels wikis en l'educació sembla més reduïda del que cabria esperar en organitzacions dedicades a la creació de coneixement.

      Una explicació d'aquest poc ús resta en la dificultat del docent per realitzar el seguiment de processos de col¿laboració massiva. Les tècniques tradicionals, basades normalment en llegir i analitzar el que cada estudiant escriu, són difícilment aplicables quan hi ha centenars o milers de persones fent aportacions creuades.

      L'objectiu d'aquesta recerca és apropar-se a aquest problema d'escala des d'una altra vessant: explorar, posar a punt i valorar l'ús de metodologies que funcionen millor com més gran és l'escala. L'ús d'aquestes metodologies ha de permetre analitzar i realitzar un seguiment de projectes complexos basats en wikis en el camp de l'educació.

      A partir del marc teòric proposat s'extreuen uns requisits per la informació generada i per les pròpies metodologies.

      La informació generada ha de permetre una descripció general del procés col¿laboratiu, una descripció dels interessos temàtics i patrons d'aportacions dels estudiants i una agrupació de continguts segons criteris establerts pel professorat.

      La metodologia i les tècniques utilitzades han d'acomplir una altra sèrie de condicions, referides a l'aplicabilitat. Han de ser aplicables amb rapidesa i als diferents tipus de wikis, escalables i prou flexibles per adaptar-se a diferents criteris del professorat.

      En base a aquests dos blocs de requisits s'estableixen uns objectius específics.

      Les tècniques explorades són l'anàlisi de xarxes socials, l'anàlisi factorial, l'anàlisi de per clústers no jeràrquics i l'algoritme predictiu del tipus bayesià.

      Aquestes metodologies tenen l'avantatge de utilitzar el problema de l'escala com un avantatge, però també mostren alguns inconvenients clars. El primer referit a les poques referències prèvies en quan usos en aquests contextos. El segon fa esment a la fragmentació de la informació que ofereixen.

      L'anàlisi exploratori es realitza sobre un wiki amb 308 editors actius i 141 conceptes amb més de 10 edicions. Es presenten els resultats segmentats de les diferents anàlisi i una proposta integradora de la informació. Finalment es valora el nivell d'assoliment d'aquesta proposta metodològica i s'identifiquen els punts forts i febles de les diferents anàlisi desenvolupades, així com propostes de desenvolupaments futurs.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno