Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Processos d'Obtenció, transformació i ús de la fusta en l'Assentament neolític antic de la draga (5320-4800 cal bc)

  • Autores: Oriol López Bultó
  • Directores de la Tesis: Raquel Piqué i Huerta (codir. tes.), Ignacio Clemente Conte (codir. tes.), Antoni Palomo Pérez (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Autònoma de Barcelona ( España ) en 2015
  • Idioma: catalán
  • ISBN: 9788449054488
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Juan Antonio Barceló Álvarez (presid.), Juan José Ibáñez Estévez (secret.), Welmoed A. Out (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en:  TDX  DDD 
  • Resumen
    • La Draga (5320-4800 cal BC) és un assentament neolític antic situat a la vora de l¿Estany de Banyoles. Les condicions de conservació excepcionals han permès la conservació de la matèria orgànica, com ara la fusta, una de les matèries primeres més emprades durant la prehistòria.

      Els materials lignis de la Draga s¿han classificat en diferents categories partint de l¿esquema de producció: fustes informes (procés d¿obtenció), restes de talla (procés d¿obtenció i transformació) i fustes arquitectòniques i eines (procés d¿obtenció, transformació i ús).

      Per abordar l¿estudi d¿aquests processos, ha estat necessari implementar diferents anàlisis: dendrològica, morfomètrica, experimental, traceològica i espacial. Per l¿anàlisi traceològica s¿ha desenvolupat una metodologia específica basada en la creació de models 3D adquirits amb un escàner que ha permès la caracterització detallada de les traces tecnològiques i funcionals. Aquest tipus d¿anàlisis encara no estan plenament desenvolupades en la investigació actual, pel què també ha calgut contrastar les seves possibilitats amb la fusta arqueològica.

      Aquesta tesi demostra que la fusta és una matèria que soluciona gran varietat de necessitats tant relacionades amb el condicionament dels espais d¿hàbitat i de treball com amb les diverses activitats productives que requereixen eines elaborades totalment o parcial en fusta. La gran diversitat d¿accions implicades amb les activitats econòmiques documentades, expliquen la diversitat d¿eines recuperades, demostrant així la versatilitat de la matèria primera llenyosa. Ramaderia, cacera, agricultura, transformació de fibres vegetals per a les manufactures tèxtils, de corderia i cistelleria o la tecnologia de la fusta requereixen eines especialitzades i en la seva producció es procura obtenir les formes i dimensions adequades, i utilitzar primeres matèries amb les propietats precises. Així, mentre que l¿arc requereix de fusta flexible, el pal cavador precisa fusta dura i resistent. Tots dos casos exemplifiquen bé l¿adequació de la matèria primera amb la funcionalitat corresponent.

      Pel que fa al volum de fusta utilitzat, l¿activitat constructiva és la que en va requerir més quantitat. La desforestació resultant va ser notòria, ho demostra la caiguda del pol¿len de roure contemporània a l¿assentament de la Draga. El volum de fusta requerit per confeccionar estris va ser molt menor i menys impactant en l¿entorn, però requereix una selecció de la matèria primera precisa ja que és la categoria artefactual on es troba una major varietat de taxons, mides i formes.

      Aquest treball ha mostrat com la fusta va ser un element imprescindible per al desenvolupament de la població de la Draga. És una matèria primera que afecta als aspectes bàsics quotidians, tant socials com econòmics, sent un element essencial per a la supervivència. Requereix una obtenció contínua i que implica un coneixement i domini molt exhaustiu dels boscos de l¿entorn, el desenvolupament d¿activitats socials col¿lectives per a la seva obtenció, transformació i consum, un treball i coneixement complex per a la seva elaboració; pràctiques que afecten a tots els aspectes quotidians per al desenvolupament de la vida al poblat de la Draga.

      La Draga és un element únic i singular en el Neolític de la Península Ibèrica, però les dades obtingudes poden ser considerades com a rellevants relacionades a les primeres comunitats pageses del nord-est Peninsular. Tenien els coneixements i tecnologies necessàries per aprofitar els recursos forestals de manera intensiva i d¿acord a les seves necessitats. La Draga permet per primera vegada documentar la diversitat morfològica dels productes manufacturats en fusta i els usos que se¿ls hi donava, però també ha aportat dades úniques sobre els processos de manufactura que fins ara només es coneixien parcialment a partir dels instruments lítics. S¿han pogut fer visibles processos i productes on només la fusta hi està implicada.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno