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Resumen de Climatic characterization and evaluation of the need for supplementary irrigation for cacao in southern Bahia, Brazil

Caique Carvalho Medauar, Agna Almeida Menezes, Adriana Ramos, Ícaro Monteiro Galvão, Samuel de Assis Silva

  • español

    El cacao es una planta típica del clima tropical y requiere abundante agua. Por lo tanto, en períodos de déficit hídrico, la necesidad de riego suplementario puede influir en el desarrollo de los cultivos. Este estudio tuvo como objetivo caracterizar el clima y evaluar la necesidad de riego suplementario para los cultivos de cacao en la región sur del estado de Bahía (Brasil). Para esta investigación, se obtuvieron datos históricos (2001-2017) de las variables climáticas, que están disponibles en la estación meteorológica de la Comisión Ejecutiva para la Planificación del Cultivo del Cacao (CEPLAC), ubicada en el sur de Bahía. Con la base de datos completa, se calculó el valor mensual de cada variable y se sometió a un análisis estadístico descriptivo. Posteriormente, los valores medios de lluvia y temperatura del aire se usaron para calcular la evapotranspiración potencial. Luego, se calculó el balance hídrico climatológico, definiendo los períodos de déficit y exceso de agua y si el riego suplementario era necesario o no, con base en el déficit hídrico mensual total. En general, la región tenía un clima favorable para el desarrollo del cacao. Sin embargo, este patrón no continuó a lo largo de la serie histórica de datos climatológicos, que mostró discontinuidad temporal, especialmente en febrero. Los principales meses que requirieron riego suplementario para el cultivo de cacao cultivado el sur de Bahía fueron febrero y diciembre.

  • English

    Cacao is a typical plant of a tropical climate and demands ample water. Thus, in periods of water deficit, the need for supplementary irrigation can influence crop development. This study aimed to characterize the climate and evaluate the need for supplementary irrigation for cacao crops in the south of the state of Bahia (Brazil). For this research, historical data (2001-2017) for climate variables were obtained that are available at the weather station of the Executive Commission for Cacao Cultivation Planning (CEPLAC), located in southern Bahia. With the complete database, the monthly values for each variable were calculated and subjected to descriptive statistical analyses. Subsequently, the mean values for rainfall and air temperature were used to calculate potential evapotranspiration. The climatological water balance was then calculated, defining the periods of water deficit and surplus and whether supplementary irrigation was necessary or not, based on the total monthly water deficit. Overall, the region had a favorable climate for the development of cacao. However, this pattern did not continue throughout the historical series of climatic data, which showed temporal discontinuity, especially in February. The main months requiring supplementary irrigation for the cultivation of c hern Bahia were February and December.


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