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Resumen de Development of engineering skills in students of biotechnology: innovation project “From laboratory to industry”

Marina Godino Ojer, Vanessa Ripoll Morales

  • español

    Es común, entre los equipos docentes de las asignaturas del área de la Ingeniería Química, percibirque los alumnos presentan una gran desmotivación debido a la fuerte carga técnica, falta de conoci-miento para relacionar estas asignaturas con su área de conocimiento y falta de adquisición de herra-mientas básicas de la ingeniería. Este artículo tiene como objetivo compartir la experiencia realizadaen la asignatura de Ingeniería Bioquímica que forma parte del programa de Biotecnología de la Univer-sidad Francisco de Vitoria (Madrid, España) cuya finalidad fue la de motivar y eliminar las dificultadespara el alumnado. De esta manera, se diseñaron actividades de aprendizaje basadas en seminariosprácticos con la participación de los estudiantes, individual y cooperativa. Fomentando, de esta mane-ra las habilidades de ingeniería, las habilidades de pensamiento de orden superior y las competenciastransversales. El análisis de la experiencia de enseñanza-aprendizaje se basó en las observacionesde los docentes, el rendimiento académico y las encuestas realizadas a los estudiantes. Todos losindicadores mostraron que la metodología adoptada tuvo un impacto positivo tanto en la actitud de losestudiantes como en las calificaciones finales. Además, el alumnado presentó una percepción másprecisa y positiva del vínculo entre Ingeniería Química y Biotecnología, lo que puede tener un impactofavorable en la enseñanza de otras asignaturas del grado

  • English

    Professors of Chemical Engineering often find that students are discouraged by the highly technicalnature of the subject, have a poor understanding of how the subject relates to their field and lack thebasic engineering skills and competences. The syllabus of the Degree in Biotechnology must com-bine a solid knowledge of biology and biochemistry with the ability to apply basic engineering tools toindustrial biotechnological processes (Foley, 2016). The principal difficulties experienced by studentsin the Degree in Biotechnology program are associated with the acquisition of the basic tools of engi-neering (Ripoll, 2021). This purpose of this paper is to report on a teaching innovation experience in thecourse in Biochemical Engineering, part of the Degree in Biotechnology at the Universidad Franciscode Vitoria (Madrid, Spain). The aim of the innovation project was to motivate students and overcomethe difficulties posed by the course. To this end, a series of practical seminars were designed withindividual and group learning activities, for the acquisition of engineering competences, developinghigher-order thinking skills and transversal competences. The evaluation of the project was based onthe learning-teaching experience of professors, the academic performance of students and studentsurveys at the end of the course. All indicators showed that the new methodology had a positive impactboth on the attitudes of students and on learning outcomes. Furthermore, students had a more preciseand positive vision of the interrelation between Chemical Engineering and Biotechnology in general,favourably influencing their learning in other courses within the degree program.


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