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Resumen de Hypovitaminosis D and its relationship with nutritional status and quality of life in patients undergoing haemodialysis

Lucía Visiedo, R. Pérez Abud, Francisco Rivas Ruiz, Juan Jesús Payán López, Laura Rey, Begoña Tortajada Goitia, Jimena Abilés Osinaga

  • español

    Objetivo: evaluar la prevalencia de la hipovitaminosis D en pacientes en hemodiálisis (HD) y su relación con el estado nutricional y la calidad de vida (CV).

    Material y métodos: un total de 120 pacientes fueron incluidos. La escala de Malnutrición-Inflamación (MIS) se utilizó para la detección del riesgo nutricional. La CV fue evaluada por el cuestionario Kidney Disease Quality of Life versión 1.2 (KDQOL-SF). Los pacientes fueron estratificados en tres grupos de acuerdo con el estado de la vitamina D: suficiencia (≥ 30 ng/dl), insuficiencia (29-10 ng/dl) y deficiencia (< 10 ng/dl) Resultados: se observó hipovitaminosis D en el 71 % de los pacientes. El análisis de regresión lineal múltiple mostró que la deficiencia de vitamina D fue el predictor más significativo de peores resultados en el cuestionario KDQOL-SF. La deficiencia de 25(OH)D explicó el 21 % de la varianza en el componente sumatorio de la enfermedad renal, el 27 % en el componente sumatorio físico y el 22 % en el componente sumatorio mental. Cuando evaluamos el estado nutricional, el análisis de regresión logística multivariante mostró que solo la deficiencia de vitamina D presenta un efecto significativo en la desnutrición (OR: 14.6, p < 0,001).

    Conclusión: de nuestros hallazgos concluimos que la hipovitaminosis D es muy frecuente entre los pacientes en HD y que su deficiencia está asociada un deterioro del estado nutricional y peor percepción de la calidad de vida.

  • English

    Objective: to assess the prevalence of hypovitaminosis D in patients undergoing haemodialysis (HD) and to determine its relationship with nutritional status and quality of life (QoL). Material and methods: 120 patients were included in the study. The Malnutrition-Inflammation Score (MIS) was used to detect nutritional risk. QoL was evaluated by Kidney Disease Quality of Life version 1.2 (KDQOL-SF). Patients were stratified into three groups according to their vitamin D status: sufficiency (≥ 30 ng/dl), insufficiency (29-10 ng/dl) and deficiency (< 10 ng/dl). Results: hypovitaminosis D was detected in 71 % of the patients studied. Multiple linear regression analysis showed that vitamin-D deficiency was the most significant predictor of low KDQOL-SF scores. It explained 21 % of the variance in the Kidney Disease Component Summary, 27 % of that in the Physical Component Summary, and 22 % of that in the Mental Component Summary. Multiple logistic regression analysis showed that only vitamin-D deficiency was significantly associated with malnutrition (OR, 14.6, p < 0.001). Conclusion: HD patients frequently present with hypovitaminosis D. There is a significant correlation between vitamin-D deficiency, poorer nutritional status, and worse QoL in dialysed patients.


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