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Resumen de Antibacterial and antimycobacterial activity of white shrimp (Litopenaeus vannamei) exoskeleton and cephalothorax by-products extracts: fatty acids profile of the active hexanic shrimp cephalothorax extract

Carmen María López Saiz, Enrique Wenceslao Coronado Aceves, Rosario Tavera Hernández, Clara Inés Espitia Pinzón, Manuel Jiménez Estrada, Patricia Guadalupe Morán Corrales, Martin Samuel Hernández Zazuetaa

  • español

    El objetivo de este estudio fue evaluar el potencial antibacteriano y antimicobacteriano de los sub-productos del camarón blanco (Litopenaeus vannamei). Sonora, México es el segundo estado productor de camarón. Fueron obtenidos los siguientes extractos: extracto hexánico, metanólico y acuoso del exoesqueleto (ExHex, ExMe, ExAc); y extracto hexánico, acetónico y metanólico del cefalotórax (CeHex, CeAce, CeMe). El efecto antibacteriano fue evaluado mediante el método de microdilución en caldo contra las bacterias Gram-positivas: Enterococcus faecalis American Type Culture Collection (ATCC) 51299, Staphylococcus aureus ATCC 25293, y Staphylococcus epidermidis; bacterias Gram-negativas: Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ATCC 10145, y Salmonella typhimurium; y Mycobacterium bovis bacilo Calmette-Guérin (M. bovis BCG) cepa Danesa. CeHex resultó activo contra todas las bacterias Gram-positivas y Gram-negativas (MIC50= 400 ug mL-1) y contra M. bovis BCG (MIC100= 250 ug mL-1). Mediante cromatografía de gases (GC) de CeHex se identificaron los ácidos grasos: oleico, linoleico, palmítico, esteárico, behénico, palmitoleico y linolénico. La fuerte actividad antibacteriana de CeHex y la identificación de sus principales components químicos justifican estudios posteriores en las aplicaciones clínicas de este sub-producto marino.

  • English

    The objective of this study was to evaluate the antibacterial and antimycobacterial potential of the by-products of white shrimp (Litopenaeus vannamei). Sonora, México is the second shrimp producer state. The following extracts were obtained: exoskeleton hexanic, methanolic and acqueous extracts (ExHex, ExMe, ExAc); and cephalothorax hexanic, acetonic and methanolic extracts (CeHex, CeAce, CeMe). Antibacterial effect was determined by the broth microdilution method against Gram-positive bacteria: Enterococcus faecalis American Type Culture Collection (ATCC) 51299, Staphylococcus aureus ATCC 25293, and Staphylococcus epidermidis; Gram-negative bacteria: Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ATCC 10145, and Salmonella typhimurium; and Mycobacterium bovis bacillus Calmette-Guérin (M. bovis BCG) Danish strain. CeHex resulted active against all Gram-positive and Gram-negative bacteria (MIC50= 400 ug mL-1) and against M. bovis BCG (MIC100= 250 ug mL-1). Gas chromatography (GC) of CeHex identified oleic, linoleic, palmitic, stearic, behenic, palmitoleic and linolenic fatty acids. The strong antibacterial activity of CeHex and the identification of its main chemical constituents justify further studies on the clinical applications of this marine by-product.


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