Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Indicadors rupestres del procés de neolitització a les muntanyes de Prades

    1. [1] Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).
  • Localización: Actes de les terceres jornades sobre el bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades. Les polítiques de conservació del territori i la gestió del medi: Monestir de Poblet, 5, 6 i 7 de novembre de 2010 / coord. por Xavier Buqueras, Joan Llagostera, Joan Cartanyà Martí, Josep Maria Grau, Lluc Torcal, 2012, págs. 192-199
  • Idioma: catalán
  • Títulos paralelos:
    • Indicadores rupestres del proceso de neolitización en las montañas de Prades
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      La transformación de los grupos de cazadores-recolectores en sociedades agrarias- ganaderas supuso, dentro del VIe milenio aC, el inicio del proceso de neolitización con importantes cambios, no sólo económicos y productivos, sino también en otros ámbitos culturales, de organización social y en los modos de comunicación ideográfica y ritual. En las Montañas de Prades -donde se conserva un patrimonio de arte rupestre significativo- este hecho histórico se refleja con la presencia de dos tradiciones pictóricas. Por un lado, el llamado conjunto de arte levantino -definido por figuras detalladas que muestran escenas de un mundo de cazadores, y por otro, un copioso arte esquemático -caracterizado por figuras simplificadas y elementos abstractes- que marcan la llegada de los cambios del neolítico.

    • català

      La transformació dels grups de cacadors-recol·lectors en societats agràries- ramaderes va suposar, dins del VIe mil·lenni aC, el inici del procés de neolitització amb importants canvis, no nomes econòmics i productius, sinó també en altres àmbits culturals, d’organització social i en els modes de comunicació ideogràfica i ritual. A les Muntanyes de Prades —on es conserva un patrimoni d’art rupestre significatiu— aquest fet històric es reflecteix amb la presencia de dues tradicions pictòriques. D’una banda, l’anomena’t conjunt d’art llevantí —definit per figures detallades que mostren escenes d’un mon de caçadors, i de l’altra, un copiós art esquemàtic —caracteritzat per figures simplificades i elements abstractes— que marquen l’arribada dels canvis del neolític.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno