Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de L'elaboració de vins escumosos catalans abans de 1900

Emili Giralt i Raventós

  • El cava- vi escumós elaborat segons la méthode champenoise- és avui el sector econòmicament més dinàmic i tecnològicament més avançat de la vinicultura catalana. Abans d'arribar a aquest punt, però, el vi escumós català ha passat per moltes vicissituds. Els seus orígens i el seu inicial desenvolupament van lligats a fenòmens socials, de psicologia col·lectiva i d'esperit d'empresa, que fan de l'aparició i consolidació de l'escumós català una manifestació més del cosmopolitisme i de la voluntat de modernització que caracteritzà l'actuació pública i privada del sector més representatiu de la població catalana del segle XIX. La Renaixença -o retrobament de la pròpia identitat- és indestriable de manifestacions com el romanticisme, el naturalisme, el modernisme i el noucentisme. Com d'altres aspectes de la industrialització i modernització del país, el procés històric de creació del cava tradueix, a la vegada, una voluntat d'autoafirmació i un afany d'emulació d'allò que en un terreny concret - en aquest cas una beguda de prestigi- és considerat excel·lent i, per tant, digne d'ésser imitat i superat.

    No és aquest el moment d'analitzar des d'aquest punt de mira el fenomen del cava, ni el qui us parlar és la persona indicada per fer-ho. Anant, doncs, als fets concrets i ja que hem parlat d'emulació, és evident que l'aparició del que avui ens en fan dir cava va lligada a la imitació dels vins escumosos de la Champagne. La imitació dels vins de fama, generosos especialment- preconitzada i fomentada per gairebé tota la bibliografia enològica del segle XIX, àdhuc la francesa-, fou practicada assíduament pels criadors i exportadors de vins de Catalunya. D'altra banda, hom constatà d'una manera sensible- organolèptica- que una part molt gran dels escumosos comercialitzats com a champagne i procedents de la mateixa França, no solament no provenien de la Champagne, sinó que ni tan sols eren elaborats pel mètode xampanyès, i no eren altra cosa que vi gasar.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus