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Resumen de Water requirements and crop coefficients of arugula grown in a protected environment

Danielle Paula de Oliveira Mangarotti, Roberto Rezende, Reni Saath, Tiago Luan Hachmann, Claudia Salim Lozano, Antônio Carlos Andrade Gonçalves

  • español

    RESUMEN Para cultivos hortícolas, mantener un suministro hídrico adecuado es esencial para obtener máximas productividades, por lo que se objetivó en este estudio determinar la demanda hídrica (ETc) y los coeficientes de la cultura (Kc) de la rúcula en invernadero. El experimento fue conducido en el Centro Técnico de Riego de la Universidad Estatal de Maringá, en Maringá - PR. Para la determinación de la evapotranspiración del cultivo (ETc) se utilizaron tres lisímetros de compensación con nivel freático constante y para estimar la evapotranspiración de referencia (ETo) se utilizó la ecuación de Penman-Monteith. El consumo total de agua del cultivo de la rúcula fue de 113,27 mm. Los coeficientes del cultivo medios determinados fueron: estadio inicial 1,92, estadio intermedio 1,03 y estadio final 1,80.

  • English

    ABSTRACT Maintaining an adequate water supply is essential to obtain maximum yields in vegetable crops. As such, this study aimed to determine the water requirements (ETc) and crop coefficients (Kc) of arugula grown in a protected environment under subtropical climate conditions. The experiment was conducted in a greenhouse at the Center for Irrigation Technology of the State University of Maringá in Maringá, Paraná state (PR), Brazil. Crop evapotranspiration (ETc) was determined using three constant water table lysimeters and reference evapotranspiration with the Penman-Monteith equation. The total water consumption of the arugula crop was 113.27 mm. The average values obtained for the crop coefficients in the initial, mid- and late-season stages were 1.92, 1.03 and 1.80, respectively.


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