Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Importància biològica dels additius antioxidants en alimentació animal

  • Autores: Silvia Peris
  • Localización: TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, ISSN-e 1137-7976, Vol. 13, Nº. 1 (juny 2011), 2011, págs. 36-41
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • català

      Durant la seva evolució, els organismes vivents han desenvolupat mecanismes de protecció contra l?oxidació específics per al control dels radicals lliures i altres substàncies tòxiques que es formen a nivell cel·lular.

      No obstant això, quan aquests mecanismes es superen és quan esdevenen efectes adversos, que poden conduir a la malaltia. L?addició dels antioxidants en alimentació animal ha comportat una menor incidència de certes malalties lligades a carències de vitamines i elements lligats al sistema antioxidant propi de l?animal, i ha permès el pas cap a una producció animal més intensiva, amb un major rendiment dels animals.

      Amb relació als aliments, la no suplementació d?un pinso amb antioxidants pot comprometre diferents nutrients, així com també una disminució en la digestibilitat del greix, i conduir a disminucions en l?energia metabolitzable. A més, com a conseqüència de l?oxidació dels aliments, es produeixen mals sabors i olors que afecten la palatabilitat del pinso i, per tant, en limiten la ingestió per part de l?animal. Per altra banda, els efectes d?alimentar els animals amb greixos oxidats han estat demostrats en nombrosos casos, que es mostren en aquest article. Entre aquests: augment de la incidència de remolliment cerebral en pollastres, augment de la diàtesi exsudativa, disminució de la digestibilitat i empitjorament de la taxa de creixement.

      En aquesta revisió es mostra com l?addició d?antioxidants en la dieta resol aquests problemes, tant els efectes sobre l?aliment en si mateix, com aquells sobre l?animal, donat que atura el procés d?oxidació dels greixos i principis actius susceptibles, i els preserva de la seva degradació.

    • English

      During their evolution, living organisms have developed mechanisms to protect against oxidation specifically to control free radicals and other toxic substances that are formed at cellular level. However,when these mechanisms are surpassed, adverse affects are generated that can lead to disease. The addition of antioxidants in animal nutrition has led to a lower incidence of certain diseases linked to vitamin deficiencies and elements associated with the animal?s own antioxidant system and it has permitted advances in the intensification of animal production, with higher animal performance.

      In relation to feed, a lack of antioxidant supplement in compound feed may threaten different nutrients, as well as decreasing the digestibility of fat, leading to decreased metabolic energy. Moreover, as a result of the oxidation of feed, flavour and scent can be negatively affected, a factor that can influence the palatability of the feed and thus reduce the animal?s intake. Additionally, the effects of feeding animals with oxidised fats have been demonstrated in numerous studies, detailed in this article. Among them: increased incidence of poultry encephalomalacy, increased incidence of exhudative diathesis, decreased digestibility and deterioration of growth rate.

      This review shows how the addition of antioxidants to the diet can solve the problems related to both the effects on feed and the effects on the animals, since it stops the process of oxidation of fats and susceptible active substances, thus preserving them from degradation.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno