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Resumen de Effects of method and length of storage on egg quality of giant african land snail (a. Marginata)

J.A. Abiona, B.R. Adio, O.A. Osinowo, M.O. Abioja

  • español

    Setenta y cinco caracoles gigantes africanos fueron empleados para investigar el efecto del método y duración del almacenamiento sobre la calidad de sus huevos. Los métodos de almace- naje fueron: refrigerador (cold), contenedor en una estantería (ambient) y olla de barro (earthen) durante 1, 2, 3 y 4 semanas. Se midieron carac- terísticas externas (longitud, peso, circunferen- cia, forma y pérdidas de peso y volumen) e internas (peso y altura del albumen y pH del huevo). El método de almacenamiento no tuvo efecto sobre las características externas, pero afectó a las internas (p<0,001). La duración del almacenamiento influyó (p<0,01) sobre altura del albumen, y pérdida de peso y volumen. La mayor pérdida de peso del huevo durante las dos prime- ras semanas de almacenamiento se registró en la olla de barro y aumentó con la duración del alma- cenamiento. La pérdida de volumen también fue mayor en la olla de barro y menor en el almacena- miento en frío. Se concluye, que el almacenamien- to en frío o a temperatura ambiente de los huevos de (Archachatina marginata) durante 1-2 sema- nas permite mejor calidad.

  • English

    Seventy five giant African land snails were used to investigate the effect of method and length of storage on snail egg quality. Snail eggs were stored either in fridge (cold), in a container on a shelf (ambient) or in earthen pot (earthen) for 1, 2 3 and 4 weeks. Parameters measured were:

    external (egg length, egg weight, egg circum- ference, egg shape index, percentage egg weight loss, percentage egg volume loss) and internal (albumen weight, albumen height and egg pH).

    Storage method had no effect on external egg parameters measured but affected internal parameters (p<0.001). Length of storage had significant effect (p<0.01) on albumen height, and weight and volume percentage losses (internal parameters). Egg weight loss was highest in earthen pot and lowest in both cold and ambient for the first two weeks of storage, thereafter, it increases with length of storage. Egg volume loss was also found to be highest in earthen pot and lowest in cold storage. It can be concluded that room and cold storage can be used for snail egg (Archachatina marginata) between 1-2 weeks of storage for better egg quality.


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