Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Algunes aportacions de la psicologia social a la psicologia de la salut ocupacional

  • Autores: Pedro R. Gil Monte
  • Localización: Anuari de psicologia de la Societat Valenciana de Psicologia, ISSN 1135-1268, Vol. 13, Nº. 1-2, 2010-2011, págs. 149-169
  • Idioma: catalán
  • Títulos paralelos:
    • Some contributions of the social psychology to the occupational health psychology
  • Enlaces
  • Resumen
    • English

      The purpose of this study is to carry out a review of the characteristics of Occupational Health Psychology (OHP) and some of the main contributions of Social Psychology to the development of this scientific discipline and its topics. The study begins with a presentation of some of the changes in the past few decades that have contributed to the appearance of OHP. As a second point, it deals with the concept, origins and objectives of OHP. It then goes on to review the research methods used by OHP investigators and professionals, distinguishing between quantitative and qualitative research methods. Later, the article presents a review of some psychosocial models and variables that provide the foundation for this field of knowledge in explaining the behaviour of people in organizations and in making evaluations and intervention proposals that lead to an improvement in the quality of work life. Three levels of intervention are identified: on the organization and the work environment, on the behaviour of individuals, and on the work-family interface. The article ends with the presentation of some contributions in Spain to the development of the discipline, including the main research groups and scientific journals in which studies with OHP contents are published.

    • català

      L’objectiu d’aquest estudi és presentar una revisió sobre les característiques de la Psicologia de la salut ocupacional –d’ara endavant, PSO– i algunes de les contribucions principals que la Psicologia social ha fet al seu desenvolupament, com a disciplina científica i cos de coneixements. L’estudi comença amb una presentació d’alguns dels canvis que han tingut lloc en les últimes dècades i que han afavorit l’aparició de la PSO. En el segon punt, s’hi aborda el concepte, els orígens i els objectius de la PSO. A continuació, s’hi revisen els mètodes d’investigació que han utilitzat els acadèmics i professionals de la PSO, i s’hi distingeix entre els mètodes d’investigació quantitatius i qualitatius. Posteriorment, s’hi revisen alguns models i variables psicosocials en què es basa aquest camp de coneixement, per a explicar el comportament de les persones en les organitzacions, i per a realitzar avaluacions i propostes d’intervenció que redunden en una millora de la qualitat de vida laboral. S’hi identifiquen tres nivells d’intervenció: sobre l’organització i sobre l’entorn de treball, sobre la conducta dels individus, i sobre la relació entre la família i el treball. L’article acaba amb la presentació d’algunes aportacions realitzades des d’Espanya al desenvolupament de la disciplina, és a dir, els grups d’investigació més importants i les revistes científiques principals en què es publiquen estudis amb continguts de PSO. El concepte de capital social, després del seu desenvolupament en un ampli conjunt de ciències socials, permet aprofundir en la comprensió de determinats fenòmens empresarials. La generació de confiança, que deriva dels comportaments en relacions repetides, constitueix un factor rellevant per a explicar el potencial d’una empresa en el desenvolupament d’innovacions.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno