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Resumen de Phenolic profile and antioxidant activity of olive fruits of the Turkish variety "Sarýulak" from different locations

D. Arslan, Musa Özcan

  • español

    Se han estudiado los compuestos fenólicos, el efecto captador de radicales y la capacidad antioxidante de aceitunas de la variedad �Sarýulak� procedentes de cuatro localidades diferentes, Alanya, Ceyhan, Silifke y Karaman de la región mediterránea de Turquía, que fueron recogidas en tres diferentes fechas de cosecha (HDs) y en dos años consecutivos de cultivos. Los niveles de la mayoría de estos compuestos fenólicos, expresados en mg/kg , de los frutos procedentes de Alanya fueron los mas altos entre los valores obtenidos de todos los lugares, principalmente en primer HDs, por ejemplo, el hidroxitirosol llega a 3596,4, la luteolina a 269,5, el ácido vanílico a 159,8 y el ácido cafeico a 62,1.

    Las aceitunas de Alanya, que tenían el mayor promedio de lluvias de las otras localidades, presentó el mayor contenido de fenoles. Las aceitunas de Silifke, que tuvo una dramática disminución de las precipitaciones entre dos años de cultivo, mostraron una reducción en el contenido de fenoles totales en la campaña agrícola siguiente. Los contenidos más alto de oleuropeína fueron detectados en las muestras de frutos cultivadas en Silifke (963,5 a 2.981,8 mg/kg) y Karaman (835.2-655.6 mg/kg). Todas las localidades mostraron cambios similares en la actividad antioxidante que apunta a un aumento con HDs. El efecto de HD en los compuestos fenólicos como el 4-hidroxifenil-acético, ácido cafeico, ácido siríngico, hidroxitirosol, luteolina, ácido clorogénico y el ácido 3,4-dihidroxi fueron más dependientes del factor localización.

  • English

    The phenolic compounds, radical scavenging effect and antioxidant capacity of olive fruits from the �Sarýulak� variety were studied from four different locations: Alanya, Ceyhan, Silifke and Karaman in the Mediterranean region of Turkey.

    They were collected on three different harvest dates (HDs) and in two consecutive crop years. The levels of most of the phenolic compounds in the fruits of the Alanya location were remarkably high among the values (mg/kg) obtained for all location samples mainly on the first HDs, for instance hydroxytyrosol rose to 3596.4, luteolin rose to 269.5, vanillic acid rose to 159.8 and caffeic acid rose to 62.1. The olive fruits from Alanya, which had the highest average rainfall compared to the other locations, showed the highest phenolic content.

    The olive fruits from Silifke, which had a dramatic decrease in rainfall between the two crop years, showed a reduction in total phenolic content in the following crop year. The highest oleuropein contents (mg/kg) were detected for the fruit samples grown in Silifke (963.5-2981.8) and for Karaman (835.2-655.6).

    All of the locations showed similar changes in antioxidant activity pointing to an increase with later HDs. The effect of HD on the phenolic compounds such as 4-hydroxyphenyl acetic acid, caffeic acid, syringic acid and hidroxytyrosol, luteolin, chlorogenic acid and 3,4-dihydroxybenzoic acid were more dependent on the location factor.


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