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Resumen de Short communication.Variability of fatty acid and mineral content in linseed (Linum usitatissimum) lines from a range of European sources

M. Kiralan, F. Gokpinar, A. Ipek, A. Bayrak, N. Arslan, M. S. Kok

  • español

    La semilla de lino (Linnum usitatissimum) o linaza ha ganado recientemente popularidad como producto alimenticio, ya que sus altos niveles de ácidos grasos y minerales le proporcionan las características beneficiosas de los alimentos funcionales. Esta investigación es un análisis comparativo del contenido de ácidos grasos y minerales de 23 líneas europeas de linaza. Se analizaron los niveles de siete ácidos grasos utilizando Agilent 6890 N GC. El ácido alfalinolénico (ALA, C18:3, n-3) fue el más predominante (49,4-56,4%), seguido del oleico (C18:1, n-9; 19,8-28,8%), linoleico (C18:2, n-6; 10,8-16,0%), palmítico (C16:0; 4,1-6,2%) y esteárico (C18:0; 3,3-7,1%). Solamente se encontraron trazas de los ácidos araquidónico (C20:0) y gadoleico (C20:1). La prueba de ANOVA con un solo factor, para el contenido de ácidos grasos saturados o insaturados, mostró diferencias significativas entre líneas (p < 0,05).

    Existe una correlación negativa (r = �0,74) entre los niveles de ALA y ácido oleico. En las diferentes líneas se determinó también una variabilidad significativa entre los niveles de diez minerales (Ca, Mg, Na, K, P, Cu, Fe, Mn, Zn y B).

    Estos resultados pueden ser utilizados para asistir a la selección de variedades en programas de mejora.

  • English

    Linseed (Linnum usitatissimum) has recently gained popularity as a health food product. It has high levels of fatty acids and minerals, giving it characteristics beneficial for functional foods. This research is a comparative analysis of the fatty acid and mineral content of 23 European linseed lines. The levels of seven fatty acids were analysed using an Agilent 6890 N GC. Alfa-linolenic acid (ALA) (C18:3, n-3) was the most predominant, ranging from 49.4 to 56.4%, followed by oleic (C18:1, n-9; 19.8 to 28.8%), linoleic (C18:2, n-6; 10.8 to 16.0%), palmitic (C16:0, 4.1 to 6.2%) and stearic (C18:0, 3.3 to 7.1%) acids. In contrast arachidonic (C20:0) and gadoleic (C20:1) acids were only found at trace levels. One-way ANOVA test showed significant differences between the lines in terms of saturated and unsaturated fatty acid content (p < 0.05). A negative correlation (r = �0.74) exists between levels of ALA and oleic acid. The levels of ten minerals (Ca, Mg, Na, K, P, Cu, Fe, Mn, Zn and B) were also determined and showed significant variability between lines. The results can be used to assist variety selection in targeted breeding programs.


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