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The use of barley as single ingredient in the diet provided during the finishing period may improve the meat quality of heavy pigs from PO Teruel ham (Spain)

  • Autores: Argimiro Daza Andrada, María Ángeles Latorre Górriz, Clemente J. López Bote
  • Localización: Spanish journal of agricultural research, ISSN-e 2171-9292, ISSN 1695-971X, Nº. 3, 2010, págs. 607-616
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • El uso de cebada como único ingrediente en la dieta durante el periodo de acabado puede mejorar la calidad de la carne de cerdos pesados de la DO Jamón de Teruel
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Se usaron un total de 32 cerdos Duroc �~ (Large White �~ Landrace), todos machos castrados, de 86,6 kg de peso vivo (PV) para estudiar el efecto de la dieta de acabado (control o cebada granulada) sobre los rendimientos productivos, la calidad de la carne y los costes de produccion. El pienso control consistia en una dieta comercial y la dieta con cebada granulada era un pienso compuesto unicamente por cebada granulada. Los animales se alojaron en departamentos en grupos de dos (ocho replicas por tratamiento) y se sacrificaron cuando alcanzaron 130 kg PV. Todos los animales recibieron el mismo manejo y alimentacion antes del comienzo del ensayo. Los cerdos que comieron cebada granulada tuvieron mayor (P < 0,01) conversion alimenticia pero menores costes por kg de PV (P < 0,001) y por kg de canal (P < 0,01) que los que comieron pienso control. El contenido en grasa intramuscular del musculo Longissimus dorsi tendio a ser mayor (P = 0,07) y mostro mayor contenido (P < 0,01) en C18:1n-9 y acidos grasos monoinsaturados y menor (P < 0,05) en C17:0, C17:1, C18:2n-6, C18:3n-3, C20:3n-9, �°n-6, �°n-3 y acidos grasos poliinsaturados en los cerdos que comieron cebada granulada que en los cerdos control. Se concluye que el uso de cebada granulada como unico ingrediente en la dieta de cerdos en la fase de acabado puede incrementar el contenido en grasa intramuscular, de C18:1n-9 en dicha grasa y algunos parametros relacionados con el color de la carne.

    • English

      Thirty-two Duroc �~ (Large White �~ Landrace) barrows of 86.6 kg of body weight (BW) were used to investigate the effect of diet (control or granulated barley) provided during the finishing period on growth performance, meat quality and costs of production. The control diet consisted in a commercial feedstuff and the granulated barley diet consisted in the use of this cereal as only ingredient. The pigs were assigned to pens in groups of two (eight replicates per treatment) and were slaughtered at 130 kg BW. All the animals received the same feeding and management before the trial. No differences were observed for the growth performance and carcass traits between treatments. Pigs fed granulated barley had higher (P < 0.01) feed conversion ratio but lower production costs per kg of live (P < 0.001) and carcass (P < 0.01) weight than those on the control diet. The intramuscular fat (IMF) percentage in Longissimus dorsi muscle tended to be higher (P = 0.07) and had higher (P < 0.01) C18:1n-9 and total monounsaturated fatty acid (FA) percentages and lower (P < 0.05) C17:0, C17:1, C18:2n-6, C18:3n-3, C20:3n-9, �°n-6, �°n-3 and total polyunsaturated FA proportions in pigs fed granulated barley than in the control pigs. It is concluded that the use of barley as single ingredient in the diet provided during the finishing period of pigs may increase the IMF percentage, the C18:1n-9 proportion in IMF and some colour parameters of meat.


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