Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Influència i presència de l'institut Rousseau de Ginebra en la pedagogia catalana del primer terç del segle XX

Joan Soler Mata

  • català

    Les influències dels corrents pedagògics internacionals i l’impacte de la pedagogia activa en l’impuls de la renovació pedagògica catalana del primer terç del segle XX han estat objecte de molts estudis, que ens permeten traçar una cartografia pedagògica europea per comprendre les claus d’aquest ampli i profund moviment de renovació que va abonar els difícils terrenys de l’educació europea des de les darreres dècades del segle XIX. En aquest mapa, caldria marcar Ginebra amb traç gruixut, unida amb Catalunya i, per extensió, Espanya. L’estudi de les fonts documentals dels arxius de l’emblemàtic Institut Jean-Jacques Rousseau, creat a Ginebra l’any 1912, i la revisió de diverses recerques i publicacions ens possibiliten una nova lectura amb l’objectiu d’aportar més elements per valorar la influència de l’institut ginebrí sobre la pedagogia catalana del primer terç del segle XX.

  • français

    Les influences des courants pédagogiques internationaux ainsi que l’impact de la pédagogie active dans l’impulsion de la rénovation pédagogique catalane du premier tiers du XXe siècle ont été l’objet de multiples études. Les recherches menées à terme permettent de tracer différentes lignes qui unissent divers points de la géographie européenne et qui expliquent les relations pédagogiques, les genèses conceptuelles et les influences, et donnent, en définitive, les clés pour comprendre ce vaste et profond mouvement de rénovation qui a amendé, de manière intensive et extensive, les difficiles terrains de l’éducation européenne depuis les dernières décennies du XIXe siècle. Une de ces lignes, qui devrait être marquée d’un gros trait, unirait la Suisse, et plus concrètement Genève, à la Catalogne et, par extension, au reste de l’Espagne. L’étude des sources documentaires des archives de l’emblématique Institut Jean-Jacques Rousseau, créé à Genève en 1912, et la révision de diverses recherches et publications rendent possible une nouvelle lecture afin d’apporter davantage d’éléments pour évaluer l’influence et la présence des idées pédagogiques générées dans le cadre de l’institut genevois sur la pédagogie catalane du premier tiers du XXe siècle.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus