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Resumen de Grape by-products: extraction of polyphenolic compounds using supercritical CO2 and liquid organic solvent: a preliminary investigation

L. Fiori, D. M. De Faveri, A.A. Casazza, P. Perego

  • español

    Esta investigación se enfocó en el aprovechamiento de subproductos de la uva como una fuente de compuestos polifenólicos, los cuales son de interés para la industria alimentaria, farmacéutica y cosmética. En particular, dos sustratos se estudiaron: pieles y semillas de uva de Pinot Noir. Las pieles se extrajeron con CO2 supercrítico adicionado con etanol como modificador a temperatura constante (45 °C) y a presión variable (200, 300, 400 o 500 bar). Se obtuvo la cinética de la extracción supercrítica de compuestos polifenólicos. Las semillas de uva se extrajeron combinando supercrítico (a 40 °C y 500 bar usando CO2 o CO2 adicionado con etanol como modificador) con extracción en etanol líquido. La técnica supercrítica parece que no es realmente efectiva para la extracción de compuestos polifenólicos; puede ser de todas formas usada para extraer selectivamente aceite de semilla evitando contaminaciones de la matriz con cualquier disolvente, que puede ser posteriormente extra do para la recuperación de compuestos polifenólicos por medio de disolvente orgánico líquido.

  • English

    This research focussed on the exploitation of grape by-products as a source of polyphenolic compounds, which are of interest to the food, pharmaceutical and cosmetic industries. In particular, two substrates were tested: Pinot Noir grape skins and grape seeds. Pinot Noir grape skins were extracted by supercritical CO2 added with ethanol as modifier at constant temperature (45 °C) and at variable pressure (200, 300, 400 or 500 bar). The supercritical extraction kinetics of polyphenolic compounds was obtained. Grape seeds were extracted by combining supercritical (at 40 °C and 500 bar and using CO2 or CO2 added with ethanol as modifier) with liquid ethanol extraction. The supercritical technique seemed not to be really effective in extracting polyphenolic compounds; it can be anyway utilized to selectively extract grape seed oil by avoiding any solvent contamination of the matrix which can be further extracted for the recovery of polyphenolic compounds by means of liquid organic solvent.


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