Objetivo: Comparar los efectos sobre el perfil lipídico y la presión arterial de una dieta de tipo mediterránea (DTM) con la dieta más recomendada en prevención cardiovascular pobre en grasas.
Metodología: Se aleatorizaron pacientes de alto riesgo vascular a DTM enriquecida con aceite de oliva (AO), DTM enriquecida con frutos secos o dieta pobre en grasas (DPG). Todos los pacientes tuvieron reuniones periódicas con una dietista.
Resultados: 190 pacientes (109 varones; edad 66±6 años) completaron un año de seguimiento. La dieta baja en grasas disminuyó (p<0,05) el coleterol (C) total (10,4 mg/dl), el C-LDL (14,3 mg/dl) y aumentó el C-HDL (4,8 mg/dl). La DTM-AO presentó cambios similares, y una disminución de triglicéridos (15,5 mg/dl; p<0,02) y presión arterial diastólica (5,2 mm Hg; p<0,001).
Conclusiones: La dieta pobre en grasas y DTM-AO presentan cambios favorables en el perfil lipídico, pero la DTM reduce además los triglicéridos y la presión arterial diástolica
Dieta mediterranear (DM) batek eta gaixotasun kardiobaskularren prebentzioan erabilitako dieta batek (pobrea gantzetan) profil lipidikoan eta tentsio arterialean dituzten efektuak konparatzea.
Metodologia: Arrisku baskular handiko pazienteak hartu ziren aleatorioki, oliba olioz (OO) aberastutako DMrekin, fruitu lehorrez aberastutako DMrekin edo gantzetan pobrea den dietarekin (DPG). Paziente guztiek bilerak egin zituzten aldizka dietistarekin.
Emaitzak: urtebeteko segimendua egin zitzaien 190 pazienteri (109 gizon; adina 66±6 urte). Dieta gantzetan pobreak murriztu egin zituen (p<0,05) kolesterol (K) totala (10,4 mg/dl) eta LDL kolesterola (14,3 mg/dl), eta areagotu egin zuen HDL kolesterola (4,8 mg/dl).
DM-OO dietak antzeko aldaketak eragin zituen, eta murriztu egin zituen halaber triglizeridoak (15,5 mg/dl; p<0,02) eta tentsio arterial diastolikoa (5,2 mm Hg; p<0,001).
Ondorioak: Dieta gantzetan pobreak eta DM-OO dietak mesede egiten diote profil lipidikoari, baina horrez gainera, DMk murriztu egiten ditu ere triglizeridoak eta tentsio arterial diastolikoa.
Aim: To compare a Mediterranean-type diet (MTD) with a low-fat diet, the most recommended diet for the prevention of cardiovascular disease.
Methods: Asymptomatic patients at high cardiovascular risk were random allocated in one of the following groups:
1-MTD enriched with olive oil (OO); 2-MTD enriched with nuts or 3-Low-fat diet. All patients had regular meetings with a dietist.
Results: a total of 190 patients (109 males and 81 females, with an average age of 66±6 years) completed the firs year of follow-up. Low-fat diet achieved a significant decrease (p<0.05) in total cholesterol (C) (10.4 mg/dl), LDL-C (14.3 mg/dl) and an increase in HDL-C (4.8 mg/dl). MTD-OO showed similar improvements, with an additional significant decrease (p<0.05) in triglycerides (15.5 mg/dl) and diastolic blood pressure (5.2 mmHg, p<0.001).
Conclusions: Low-fat dieta and Mediterranean type diet supplemented with olive oil show a significant improvement in the lipid profile. Furthermore, MTD-OO also reduces triglycerides and diastolic blood pressure.
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