Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Seguretat, qualitat i higiene a la venda de carn a Barcelona durant el segle XIV

Ramon Agustí Banegas López

  • català

    El present estudi analitza el consum de carn a la Barcelona del segle XIV a través de les «ordinacions» municipals. Al llarg del text s’intenta observar la mentalitat amb què s’enfronten els consellers als problemes que generen l’entrada d’animals destinats a carn a la ciutat, el seu escorxament i, finalment, la seva venda. Problemes que vénen donats per diversos factors:

    d’una banda, per les diferències que s’estableixen, segons la mentalitat dels metges i dels consellers, entre les diferents carns des d’un punt de vista nutritiu i de salut; cosa que genera tota una legislació concreta que intenta separar les diferents carns per categories. D’altra banda, pels perills que certes carns, pel seu origen o per defectes de manipulació o conservació, poden provocar a la salut humana. Es pot concloure que els consellers a través de les «ordinacions» van intentar conciliar el bon abastament càrnic de la ciutat amb la correcta identificació de les carns, i van aconseguir, així, que tothom sabés en tot moment la qualitat o perillositat de la carn que estava comprant.

  • English

    The present study analyzes the consumption of meat in Barcelona during the 14century through city ordinations. Along the text we try to observe the mentality that the consellers took to face the problems generated by the entrance of food-production animals in the city, its sacrifice and, finally, its sale. Problems that are given by diverse factors: on the one hand, the difference between the doctors and the consellers mentality among the different meats from a nutritional and health point of view, factor that generates the whole legislation to separate the different meats in categories; on the other hand, the dangers that certain meats, because of its origin or the faults on their manipulation or conservation, can produce in human health. It is possible to conclude that the consellers tried to get a good meat supply to the city with a correct identification of meats, in order that everyone knew at all time the quality or the harmfulness of meat they were buying.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus