Del cuerpo regional a la totalidad viviente: saber y prácticas anatómicas de las ciencias de la salud en Barcelona 1960-2012

Author

Sirvent Ribalda, Enrique

Director

Comelles, Josep M. (Josep Maria)

Codirector

Arrizabalaga, Jon

Date of defense

2013-05-23

Legal Deposit

T.983-2013

Pages

324 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social

Abstract

La present tesi aborda l'elaboració de les diferents nocions de cos que adquireixen els estudiants de quatre disciplines de les Ciències de la salut (Infermeria, Fisioteràpia, Medicina i Teràpia Ocupacional) en el seu procés formatiu. Es tracta d'una recerca longitudinal, iniciada en el curs acadèmic 2003-2004 i finalitzada en 2011-2012, que ha utilitzat com a principals estratègies l'observació participant, l'anàlisi documental, les entrevistes en profunditat i el biograma. La recerca es divideix en tres parts. En la primera s'analitzen les condicions de la integració, a mitjans del Segle XX, del paradigma anàtomo fisiològic, en la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. La segona, mostra de forma microprocesual el procés d'aprenentatge del cos anatòmic com a estratègia compartida en totes les disciplines analitzades i el trànsit de la noció de cos –que els estudiants posseeixen, abans de l'ingrés a la universitat–, a una representació corporal anatòmica. En la tercera part es mostra el procés d'aprenentatge que porta a diferents interpretacions i representacions en funció dels interessos propis de les diferents disciplines. La tesi posa en evidència l'existència, en tots els casos, de discontinuïtats i fallides en el procés d'aprenentatge que porten –amb major o menor èmfasi en la integració dels sistemes–a diferents models de representació simbòlica i, com a conseqüència, a diferents visions que se sumen a la noció de cos anatòmic.


La presente tesis aborda la elaboración de las diferentes nociones de cuerpo que adquieren los estudiantes de cuatro disciplinas de las Ciencias de la salud (Enfermería, Fisioterapia, Medicina y Terapia Ocupacional) en su proceso formativo. Se trata de una investigación longitudinal, iniciada en el curso académico 2003-2004 y finalizada en 2011-2012, que ha utilizado como principales estrategias la observación participante, el análisis documental, las entrevistas en profundidad y el biograma. La investigación se divide en tres partes. En la primera se analizan las condiciones de la integración, a medianos del Siglo XX, del paradigma anátomo fisiológico, en la Facultad de Medicina de la Universidad de Barcelona. La segunda, muestra de forma microprocesual el proceso de aprendizaje del cuerpo anatómico como estrategia compartida en todas las disciplinas analizadas y el tránsito de la noción de cuerpo –que los estudiantes poseen, antes del ingreso en la universidad–, a una representación corporal anatómica. En la tercera parte se muestra el proceso de aprendizaje que lleva a diferentes interpretaciones y representaciones en función de los intereses propios de las diferentes disciplinas. La tesis pone en evidencia la existencia, en todos los casos, de discontinuidades y quiebras en el proceso de aprendizaje que llevan –con mayor o menor énfasis en la integración de los sistemas–a diferentes modelos de representación simbólica y, como consecuencia, a distintas visiones que se suman a la noción de cuerpo anatómico.


This current thesis deals with the different notions of the human body students from four health disciplines (nursing, physiotherapy, medicine, and occupational therapy) elaborate throughout their academic training. A longitudinal study was carried out, beginning in the 2003-2004 academic year and finishing in 2011-2012, whose main strategies were participant observation, document analysis, in-depth interviews, and biograms. The current research is divided into three parts. In the first part, the conditions of the integration of the anatomico-physiological paradigm in the School of Medicine at the University of Barcelona, in the mid-20th century, are analysed. The second part shows, in a micro-processual way, the process of learning human anatomy as a strategy shared by all the disciplines in the study and the process of transition of the notion of human body that the students have before starting their university studies to an anatomical body representation. The third part shows the learning process leading to different interpretations and representations according to the interests of the four disciplines. This thesis evidences the existence, in all the cases, of discontinuities and ruptures in the learning process that lead – with more or less emphasis on system integration – to different models of symbolic representation and, consequently, to different visions of the human body developed through the study of anatomy.

Keywords

Proceso formativo; Anatomía; Cuerpo regional; Totalidad viviente; Cuerpo funcional; Cuerpo conectado

Subjects

378 - Higher education. Universities. Academic study; 572 - Physical anthropology; 61 - Medical sciences; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Documents

TESI.pdf

96.19Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)