Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Participació del consell municipal en laprovisionament cerealer de la ciutat de Barcelona (1301-1430), La

Juanjo Cáceres Nevot

  • català

    Aquesta tesis es proposa analitzar i explicar les característiques i evolució de la incidència del consell municipal en laprovisionament cerealer barceloní, en una contribució més a lestudi de laprovisionament a les ciutats mediterrànies durant els darrers segles medievals. Un estudi que esdevé essencial per indagar sobre els processos de penúria i de crisi de subsistència als quals les ciutats es van veure abocats en aquesta època.

    Linterès daquesta temàtica deriva dels nous cicles demogràfics i econòmics que sobren a Occident a partir del segle XII sexpressen tant en les zones rurals com en les urbanes i propicien un creixement sostingut de la població de les ciutats. Creix així la necessitat de proveir de forma permanent a les ciutats de tot un conjunt de productes, tant daliments com matèries primeres artesanals i daltres, i les ciutats han dadaptar-shi progressivament. Aquest procés dadaptació, insuficient en alguns anys per salvar les ciutats dalgunes penúries viscudes ja durant el segle XIII, es veurà fortament qüestionat durant el segle XIV, on diferents episodis de crisi de subsistència i depidèmies faran inútils els sistemes disposats per a labastament de cereals. I de les conseqüències daquestes crisis, entre les quals es barreja una reducció de la població, un nou cicle demogràfic i noves formes dadaptació al risc de penúries, sobriran pas durant el segle XV noves pautes per a la gestió i el control de laprovisionament urbà i un escenari ben diferent pel que fa a limpacte de les crisis de subsistència.

    La nostra aproximació es concentra en un municipi concret Barcelona i en un període cronològic determinat 1301-1430. Feia anys que sha vingut reclamant la necessitat de desenvolupar estudis monogràfics en profunditat que ens permetin conèixer amb detall les circumstàncies que van propiciar les grans crisis cerealeres que afectaren la Corona catalanoaragonesa, com el sorgiment de la crisi de lo mal any primer i el seu abast, i la resta de períodes crítics per a la subsistència dels catalans; les motivacions dels mercaders que participaren en el comerç del gra a les ciutats; la intervenció dels poders senyorials i la Corona sobre el mercat del gra, o les motivacions del consell municipal en lordenació del mercat intraurbà del gra i la intervenció sobre el proveïment urbà.

    La investigació gira al voltant dun objetiu principal: analitzar lactuació del municipi barceloní en relació amb els sistemes de abastament cerealer, i es concreta en el desenvolupamen de tres aspectes claus:

    1) Lexamen del ressò que la documentació municipal barcelonina es feia de lexistència de caresties i crisis frumentàries en aquest període històric, ja que encara que formés part daquest objectiu lanàlisi del comportament del consistori municipal en períodes de penúries, també existia un interès especial en establir en quins daquests cent-trenta anys es detectaven períodes de carestia, en quins dabundància i en quins la documentació no aportava cap informació significativa. Això ha permés generar una seqüència cronològica continuada de les dificultats frumentàries que travessava la ciutat en aquest període.

    2) Examinar el paper del municipi com a ordenador de la provisió cerealera de la ciutat. Això suposa centrar-se en determinar quines eren les disposicions preses pel consistorio per a establir regulacions sobre el funcionament del mercat urbà del gra, tot analitzant el paper del municipi com a agent institucional responsable de la gestión i lordenació dels assumptes econòmics.

    3) Identificar les funcions del municipi com a agent que intervè directament i indirecta en el mercat del gra, es a dir, que pren decisiones econòmiques sobre la compra del gra.

    "

  • English

    "The participation of the town council on the grain supply of Barcelona (1301-1430)", by Juanjo Càceres Nevot.

    TEXT:

    This thesis propose an analysis and some explanations about the evolution and typical features of the intervention developed by the town council of Barcelona over the system of cereal supply in the XIVth and the XVTh centuries. As a result, we had mad a contribution to the knowledge about the supply systems in the Middle Age and the famines and food difficult that stroke Mediterranean cities.

    The food crisis of the late Middle Ages are caused by a new demographical and economical cycles that started in Occident in the XIIth century. This cycle is well-known in rural and urban context and it supposed the main stimulation for the sustained growth of population. The Mediterranean cities had to adapt their commercial structures to this process and, although they attained some efficient strategies in the XIIIth, they were not enough to avoid the great famines the next century. However, from the consequences of this crisis were created new patterns of management and control of the urban supply.

    We have studied the role of the town council between 1301 and 1430, in order to explore the process of immersion in a long sequence of difficult years and the beginning of a steady phase. There are three main subjects that have been deeply analyzed. First, the existence of signs in the municipal sources of scarcity and famines, which were caused by the lack of grain. Second, the role of the council in the cereal supply. This supposes to determine what dispositions were taken by the council in order to establish regulations on the operations of the urban market of the grain, and the role of the municipality like institutional agent responsible for the management and the arrangement of the economic subjects. And finally, the identification of functions acquired by the council as an economic agent that operates directly or indirectly on the cereal market. "


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus