Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Física aplicada a l'ensenyament de l'arquitectura

Jaime Roset Calzada

  • - El treball concret que presento El treball de tesi que ara presento públicament té, doncs, aquesta idea de final d'una etapa i començament d'unes altres. És la part que he pogut escriure del mètode que faig servir per a transmetre parts de la Física als estudiants de la titulació d'Arquitectura.

    La hipòtesi principal d'aquest treball és que una explicació que incorpori des del començament una combinació de les característiques fonamentals de la disciplina a ensenyar (la Física) i de les habilitats de les persones que l'han d'aprendre (estudiants d'Arquitectura) farà la transmissió molt més eficaç.

    Com a millors característiques de la Física seleccionarem: - Poques magnituds bàsiques (les altres son combinacions d'unes poques) - Poques lleis bàsiques (les altres, també, es poden derivar d'elles) - El fet que la manera de combinar les magnituds i lleis bàsiques segueixi sempre unes regles precises que la fan contrastable per a qualsevol persona que conegui les regles.

    Com a millors característiques dels estudiants d'Arquitectura seleccionem: - Una habilitat per a treball amb la informació gràfica molt superior a la mitjana.

    - Un costum de treballar amb situacions amb moltes possibles solucions acceptables.

    Més concretament, en el decurs dels meus diferents treballs he anat aprenent que el QUÈ transmetre, A QUÍ fer-ho i COM transmetre-ho es podia ordenar de moltes maneres. En aquest treball he triat l'opció de: - Transmetre les parts de Física enquadrades en els programes habituals d'arquitectura que hom pot trobar sota les referències 'Architectural Physics' - Fer-ho a estudiants de primer i segon cicle de la titulació d'Arquitectura: L'escenari d'un cos homogeni en edats es manté, però hi ha una creixent quantitat d'estudiants d'altres procedències (resta d'Espanya, Erasmus, Iberoamèrica, ...) - La manera concreta en que com a professor, i en el marc d'aquesta tesi, s'ha fet és:

    Tractar a cada persona d'una manera diferent i ho més específica que les possibilitats de temps i professorat permeten. El fet que cada cop els alumnes siguin més diversos fa que l'estil més personalitzat que proposo estigui 'guanyant adeptes'.

    Donar preferència a les necessitats del futur arquitecte. En aquest sentit, acomplert el mínim imprescindible per a l'edifici, hi ha una llibertat d'elecció gairebé total per a l'arquitecte. Aquesta és la mentalitat dels programes CLA i ARCHISUN.

    Recordar que les situacions típiques en arquitectura són complexes. És dir, no solen admetre una única solució ni tampoc un petit nombre d'elles. Encararem, però, aquestes situacions sempre amb la idea de copsar-ho tot, intentar saber quant hem fet i quant resta sense fer (encara).

    Proposar un cas concret que reculli tot. He triat el cas del Confort Tèrmic de les persones i, en particular, la influència de la humitat en ell. Assenyalar que TOT EL TREBALL es pot interpretar com un altre cas concret d'aplicació del mètode.

    LA CONCLUSIÓ GENERAL: UNA EXPLICACIÓ DE FÍSICA PER A ARQUITECTES HA DE TENIR UN IMPORTANT CONTINGUT GRÀFIC EN TOTS ELS SEUS ESTADIS.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus