Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Goula. Art, joc i memòria. D'una aventura industrial a una experiència artística

  • Autores: Montserrat Rierola de Mas
  • Directores de la Tesis: Àlex Nogué (dir. tes.), Antonia Vila Martínez (tut. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2017
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Francesc Miralpeix Vilamala (presid.), Josep Montoya Hortelano (secret.), Antoni Tort Bardolet (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Estudios Avanzados en Producciones Artísticas por la Universidad de Barcelona
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • El fet d’haver rebut un gran estoc de diferents elements de joguines de la fàbrica Goula (Vic, 1942-1996) ens va impulsar a emprendre un projecte artístic i de recerca que inclou, d’una banda, la producció d’obra amb el material de la fàbrica i, de l’altra, l’estudi de la memòria històrica del seu entorn humà, amb la intenció de determinar-ne l’abast social i cultural més enllà de la ciutat de Vic. Cal assenyalar que la indústria Goula va començar com una aventura, entre el joc i el material educatiu, amb entranyables estratègies industrials en què la manipulació i l’acabat dels productes anaven dels tallers als espais domèstics, on a vegades s’implicava tota la família. Rescatar la història de la seva trajectòria pot contribuir a donar valor al projecte artístic en la mesura en què el dota d’un coneixement indispensable per generar peces amb un sentit crític i, alhora, el situa en un context entre l’art, el joc i la memòria. Els objectius d’aquest treball de recerca són destacar la importància de la fàbrica Goula argumentant l’excepcionalitat de la seva història i, al mateix temps, emfatitzar-ne el caràcter pioner que l’assenyala com a valor cultural a través de la investigació, així com organitzar diferents exposicions de la proposta artística Goula. Projecte d’art, joc i memòria per ajudar a incrementar la tradició del valor del joc dins del context de l’art en l’educació. El conjunt de la investigació s’incorporarà a la tradició de la història de l’art, en què la metodologia intuïtiva dels artistes articula diverses pràctiques d’investigació, producció i gestió cultural per augmentar i contrastar el llegat sobre art i joc reunit fins ara.

      La investigació i el relat sobre l’entorn de la fàbrica Goula acosten d’una manera particular al gènere industrial, desenvolupat amb un entusiasme i una convicció similars als de la pràctica artística. Les estratègies de millora de les joguines discorrien en la mateixa direcció que el context social i educatiu, i principalment amb la mirada atenta per aprendre de qualsevol fira de la joguina nacional o estrangera. El compromís amb la qualitat dels seus productes situa la indústria Goula en un pla que permet apel·lar a la revisió de la seva experiència local per comprendre també la seva trajectòria des d’una història global. Amb la recuperació de la seva memòria es poden reviure moments de la societat civil que van transcórrer en paral·lel per constatar la importància de Goula dins el seu sector. És a dir, al començament de la recerca es percebia com una fàbrica d’àmbit local de la qual es va rebre un estoc de material de fusta per treballar en el terreny artístic, i a hores d’ara es revela com una excepcional història de la indústria de la joguina amb repercussions educatives i culturals, capaç de travessar fronteres per aprendre i créixer en un àmbit en el qual, en aquells anys, va transcendir el desig de renovació.

      Una de les fonts d’informació més importants ha estat la documentació que s’ha aplegat a partir de les entrevistes enregistrades en vídeo, en què s’ha parlat amb extreballadors de la fàbrica, amb altres empreses vinculades a l’activitat de Goula i, també, amb persones que havien gaudit amb els seus jocs o que en tenen algun record relacionat. Es volien reunir veus de diferents protagonistes per treballar des d’un exercici de memòria, aplegant fragments de les seves vides lligades a aquesta indústria per intentar, si era possible, bastir un relat comú. El moment per fer-ho és molt convenient, ja que alguns dels protagonistes són persones grans. Aquest mètode permet acostar-se als testimonis que donen compte de les vicissituds de la fàbrica Goula amb relació a la seva activitat i influència més enllà de la ciutat que l’acollia. Escoltant-los s’aprèn de les seves respostes a les qüestions que han anat sorgint, però també de les anotacions espontànies fruit de la seva experiència transversal sobre un procés industrial amb un compromís inusual.

      Goula és el motiu, el nucli des d’on s’articula tot. És el cognom familiar que va donar nom a la fàbrica de joguines de Vic i que, després de tants anys, conserva una extraordinària capacitat de projectar un imaginari col·lectiu local i universal. No en va Goula encara existeix com una marca registrada lligada a joguines de fusta de qualitat amb difusió internacional, propietat del grup JumboDiset. Recuperar el nom Goula com a icona principal del títol de la tesi és pertinent, perquè li permet tornar, en un pla simbòlic, del seu periple pel món amb un treball d’art i recerca fet des del lloc d’origen, que pretén destacar la seva importància en la història de la joguina i les seves conseqüències en la nostra cultura.

      Des de la proposta artística "Goula. Projecte d’art, joc i memòria", es vol rescatar l’esperit renovador de Goula aplicant una part del seu estoc en peces artístiques amb les quals es poden expressar idees compromeses amb el nostre present. Moltes de les peces i joguines Goula permeten un joc estimulant en què forma i contingut es fusionen en una estètica contemporània, per tal d’expressar discursos des de diferents òptiques.

      De fet, un dels possibles trets de la pràctica artística contemporània és incidir en la percepció del nostre entorn proposant noves mirades que ens permetin interpretar-lo. O, dit d’una altra manera, jugar amb els elements i el seu context per descobrir noves relacions i significats que ajudin a generar sentit crític.

      La proposta artística "Goula. Projecte d’art, joc i memòria" dóna lloc a una investigació que complementa el treball i el dota, alhora, d’un sentit històric en concretar una informació fragmentada d’un llegat industrial.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno