Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de L'Art i la vida artística a les terres de Lleida, 1875-1936: lectura sistèmica d'una perifèria

Esther Solé Martí

  • español

    Resum Aquesta tesi presenta una panoràmica en clau artísica del pla de Lleida entre 1875 i 1936. Hem constatat que durant aquesta època prenen forma i es consoliden uns mecanismes, unes estructures i unes dinàmiques imprescindibles per a la supervivència del fet artístic a Ponent, de tal manera que la concepció tòpica dʼaquest territori com una estepa pel que feia a lʼàmbit cultural i artístic queda en entredit.

    Sense oblidar que el nostre objecte dʼestudi ocupa una posició perifèrica dins del marc general de lʼart català dʼèpoca contemporània, presentem una lectura renovada gràcies a la incorporació de propostes metodològiques pròpies de disciplines amb poca o cap relació directa amb la història de lʼart com són la teoria dels camps de poder (pròpia de la sociologia) i la teoria dels polisistemes (habitual en estudis de traducció). Des dʼaquest punt de vista hem superat un escenari tradicionalment definit en base a oposicions binàries, sublimades en la relació Lleida-Barcelona i en la dialèctica centre-perifèria, i hem traçat un panorama sensiblement més ric en matisos, que aporta una major dimensió al coneixement disponible i encaixa com una peça més en el gran polisistema que és lʼart català dʼèpoca contemporània.

    Així doncs, la recerca que presentem sʼha fonamentat en la identificació, documentació i anàlisi de cadascun dels sistemes que componen el polisistema artístic lleidatà: el formatiu en matèria artística, el vinculat al foment de la creació i la pràctica en aquest àmbit i lʼexpositiu o propagador dʼaquestes creacions entre la població. Cadascun dʼaquests sistemes és sostingut per lʼactivitat i les relacions protagonitzades per tot un seguit dʼagents que cada cop presenten un perfil més clarament encaixat en lʼàmbit artístic i que despleguen tota mena dʼestratègies de presa de posicions per fer-se amb el domini dʼun camp i un capital específic cada cop més refinats i diferenciats del camp general de poder. Lʼanàlisi de tots aquests elements ens ha permès observar com al llarg dʼaquesta època lʼentramat artístic —el sistema-camp— de Ponent experimenta un procés de definició i autonomització i també efectua una transició dʼun model necessitat de la participació de factors externs per assegurar el seu funcionament a un model dotat de les infraestructures i les dinàmiques necessàries per propiciar que el fet artístic sʼesdevingui íntegrament i amb relativa autosuficiència dins del marc territorial que ens ocupa. Al nostre entendre, aquest procés resulta essencial no només per explicar i comprendre la realitat artística dʼuna zona i una cronologia tradicionalment deixades de banda per la manca de fonts, sinó també per establir les bases i resseguir les connexions entre el nostre objecte dʼestudi i la realitat artística lleidatana que sʼesdevé un cop finalitzada la Guerra Civil.

    Resumen La presente tesis ofrece una panorámica en clave artística de la zona conocida como “Ponent” o “pla de Lleida” (llano en el sur de la provincia de Lleida, aproximadamente formado por las comarcas de la Noguera, Segrià, Urgell y Pla dʼUrgell) entre 1875 y 1936. Hemos constatado que durante esta época se forman y se consolidan unos mecanismos, unas estructuras y unas dinámicas imprescindibles para la supervivencia del hecho artístico de Ponent, de tal modo que la concepción tópica sobre este territorio como una estepa en lo referente al ámbito artístico y cultural queda en entredicho.

    Sin olvidar que nuestro objeto de estudio ocupa una posición periférica dentro del marco general del arte catalán de época contemporánea, presentamos una lectura renovada gracias a la incorporación de propuestas metodológicas propias de disciplinas con poca o ninguna relación directa con la historia del arte, como son la teoría de los campos de poder (propia de la sociología) y la teoría de los polisistemas (habitual en estudios de traducción). Desde este punto de vista hemos superado un escenario tradicionalmente definido en base a oposiciones binarias sublimadas en la relación Lleida-Barcelona y en la dialéctica centro-periferia, y hemos trazado un panorama sensiblemente más rico en matices, que aporta una mayor dimensión al conocimiento disponible y encaja como una pieza más en el gran polisistema que es el arte catalán de época contemporánea.

    Así pues, la investigación que presentamos se ha fundamentado en la identificación, documentación y análisis de cada uno de los sistemas que componen el polisistema artístico de Lleida: el formativo en materia artística, el vinculado al fomento de la creación y la práctica en este ámbito y el expositivo o propagador de estas creaciones entre la población. Cada uno de estos sistemas se sustenta en la actividad y las relaciones protagonizadas por una serie de agentes cuyo perfil tiende a encajar cada vez más claramente en el ámbito artístico y que despliegan todo tipo de estategias de toma de posiciones para hacerse con el dominio de un campo y un capital específico progresivamente más refinados y diferenciados del campo general de poder. El análisis conjunto de estos elementos nos ha permitido observar como a lo largo de esta época el entramado artístico —el sistema-campo— de Ponent experimenta un proceso de definición y autonomización y también efectúa una transición de un modelo necesitado de la participación de factores externos para asegurar su funcionamiento a un modelo dotado de las infraestructuras y las dinámicas necesarias para propiciar que el hecho artístico tenga lugar íntegramente y con relativa autosuficiencia dentro del marco territorial que nos ocupa. Consideramos que este proceso resulta esencal no sólo para explicar y comprender la realidad artística de una zona y una cronología tradicionalmente desdeñadas por la falta de fuentes, sino también para establecer las bases y enlazar las conexiones entre nuestro objeto de estudio y la realidad artística acaecida en Lleida después de la Guerra Civil.

  • English

    This thesis presents a panoramic view of the artistic phenomena occured in the area known as “pla de Lleida” or “Ponent” (the plain territory located in the southern part of Lleidaʼs province in West Catalonia, currently roughly comprised by Noguera, Segrià, Pla dʼUrgell, and Urgell regions) between 1875 and 1936. During this period, the mechanisms, structures, and dynamics essential to ensure Ponentʼs artistic life are developed and consolidated, setting grounds for discussion about the traditional cliché about Lleida being an artistic and cultural desert.

    Regarding Catalan contemporary art as a whole, our subject matter is certainly in a peripheric position. However, this stance is observed from a renewed point of view by the means of a combination of field and polysystem theory. This is a rare approach in art history, but it has allowed us to overcome a scenario based upon binary oppositions —condensed in centre-periphery relationships and the dialectics between Lleida and Barcelona— and thus to draw a richer panorama, which provides a new dimension to available knowledge and fits in as another part in the great polysystem of contemporary Catalan art.

    Our research has been based on identifying, documenting, and analysing each of the systems that form Lleidaʼs artistic polysystem: those related to art education, to the encouragement of artistic practice, and to the public exhibition and spreading of artistic productions. Each of these systems is sustained by the activity and relationships led by various agents that unfold disparate positioning strategies aimed at controlling a specific capital at stake and therefore a field which becomes increasingly refined and different from the general field of power. The joint analysis of these elements reveals that between 1875 and 1936, Ponentʼs artistic field-system becomes more definite and autonomised and transitions from a model in need of external factors to ensure its survival to a model provided with enough infrastructures and momentum to foster relatively selfsufficient artistic phenomena within this geographical area. We consider that this process is essential not only to explain and grasp the artistic life of an area and a chronological frame usually disdained due to the lack of fonts, but also to establish the much needed grounds and connections between our subject matter and Lleidaʼs artistic life right after the Spanish Civil War


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus