NombreGarcía González, María del Carmen
DepartamentoIngeniería Química
Área de conocimientoIngeniería Química
Categoría profesionalProfesora Titular de Universidad
Correo electrónicoSolicitar
           
  • Nº publicaciones

    24

  • Nº visitas

    4086

  • Nº descargas

    3616


 

Artículo
Icon

Effect of a Change in the CaCl₂/Pectin Mass Ratio on the Particle Size, Rheology and Physical Stability of Lemon Essential Oil/W Emulgels

Muñoz García, José; Prieto Vargas, Paula; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (MDPI, 2023)
A three-step (rotor-stator-microfluidization-rotor stator) protocol was used to prepare 15% lemon essential oil in water ...
Artículo
Icon

Preparation of Nanoemulgels Containing Lemon Essential Oil and Pectin: Physical Stability and Rheological Properties

Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Prieto Vargas, Paula; Lobo Llamas, Carlos; García González, María del Carmen (MDPI, 2023)
t: Nanoemulgels are novel formulations of great interest for their use as dual-release systems and as fat substitutes in ...
Dataset
Icon

Dataset for article Effect of a Change in the CaCl2/Pectin Mass Ratio on the Particle Size, Rheology and Physical Stability of Lemon Essential Oil/W Emulgels

Muñoz García, José; Prieto Vargas, Paula; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (2022)
A three-step (rotor-stator-microfluidization-rotor stator) protocol was used to prepare 15% lemon essential oil in water ...
Artículo
Icon

Influence of nanoemulsion/gum ratio on droplet size distribution, rheology and physical stability of nanoemulgels containing inulin and omega-3 fatty acids

Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Prieto Vargas, Paula; García González, María del Carmen; Martín Piñero, María José; Muñoz García, José (Wiley-Blackwell, 2022)
Background: New consumer habits are forcing the food industry to develop new and healthy products. In response to this ...
Artículo
Icon

Elaboration and characterization of nanoemulsion with orange essential oil and pectin

Sánchez, Antonio; García González, María del Carmen; Martín Piñero, María José; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Wiley-Blackwell, 2021)
BACKGROUND: Nanoemulsions formulated with citric essential oils are currently of interest because of their physical and ...
Artículo
Icon

Characterization of novel nanoemulsions, with improved properties, based on rosemary essential oil and biopolymers

Martín Piñero, María José; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Wiley-Blackwell, 2020)
ACKGROUND: Nowadays, it is of great interest to develop stable and sustainable formulations that act as nanocarriers of ...
Artículo
Icon

Production of more sustainable emulsions formulated with eco-friendly materials

Fresneda, Mario; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Elsevier, 2020)
Sustainable development involves the search for new products with a low environmental impact. Hence, the aim of this work ...
Artículo
Icon

Influence of the welan gum biopolymer concentration on the rheological properties, droplet size distribution and physical stability of thyme oil/W emulsions

Martín Piñero, María José; García González, María del Carmen; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Elsevier, 2019)
The objective of this work is to obtain a stable and natural antimicrobial delivery system. Thus, the effect of the addition ...
Artículo
Icon

Flow, dynamic viscoelastic and creep properties of a biological polymer produced by Sphingomonas sp. as affected by concentration

García González, María del Carmen; Trujillo Cayado, Luis Alfonso; Carmona Gallego, José Antonio; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Elsevier, 2019)
In this work, the influence of the concentration on the flow behaviour, dynamic viscoelastic and creep properties of diutan ...
Artículo
Icon

Variables de procesado en homogeneizador de alta presión, Microfluidizer®, que influyen en la distribución de tamaños de gota y estabilidad física de emulsiones aceite esencial de tomillo/agua

Martín Piñero, María José; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; García González, María del Carmen; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2019)
The aim of this work consisted of investigating the influence of the pressure applied with high pressure homogenizer with ...
Artículo
Icon

Tackling slip effects in the nonlinear flow properties of gellan fluid gels

García González, María del Carmen; Sánchez, Sergio; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Wiley, 2019)
Gellan gum is a biopolymer widely used in the food, pharmaceutical, chemical, and agrochemical fields. Its ability to form ...
Artículo
Icon

A Comparison of the Effect of Temperature on the Rheological Properties of Diutan and Rhamsan Gum Aqueous Solutions

García González, María del Carmen; Cely García, María del Socorro; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (MDPI, 2019)
The rheological properties exhibited by gums make its use in applications interesting, such as foods, cosmetics, enhanced ...
Artículo
Icon

Gellan gum fluid gels: influence of the nature and concentration of gel-promoting ions on rheological properties

García González, María del Carmen; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Springer, 2018)
Low-acyl gellan gum fluid gels were obtained using two different gel-promoting cations under the same processing conditions, ...
Artículo
Icon

Effect of temperature and shear on the microstructure of a microbial polysaccharide secreted by Sphingomonas species in aqueous solution

García González, María del Carmen; Carmona Gallego, José Antonio; Santos García, Jenifer; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Elsevier, 2018)
Diutan gum is a biological polymer produced by Sphingomonas sp. In aqueous solution it shows gel-like structure under ...
Trabajo Fin de Grado
Icon

Reología de suspensiones acuosas de goma diutan y una sílice pirogénica

Salas Muñoz, Alejandra; Muñoz García, José; García González, María del Carmen (2018)
Este trabajo fin de grado para la titulación de Grado en Ingeniería de Materiales presenta un estudio reológico de ...
Artículo
Icon

Rheology, microstructural characterization and physical stability of W/α-PINENE/W emulsions formulated with copolymers

García González, María del Carmen; Cox, Phil; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Elsevier, 2018)
In this work the microstructure and the physical stability of emulsions containing α-pinene and gellan gum were studied ...
Ponencia
Icon

Influencia de la formulación y de las variables de procesado sobre la estabilidad física de emulsiones de aceite esencial de tomillo

García González, María del Carmen; Portillo, Celia; Martín Piñero, María José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (3ciencias. Editorial Área de Innovación y Desarrollo,S.L., 2018)
En la actualidad, los consumidores tienden a preferir productos que contengan compuestos naturales en lugar de aditivos ...
Artículo
Icon

Influencia del tensoactivo en la formación y estabilidad física de emulsiones ecológicas concentradas

Martín Piñero, María José; Santos García, Jenifer; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2018)
El objetivo de esta investigación fue comparar tres tensoactivos ecológicos derivados del aceite de coco para la preparación ...
Artículo
Icon

Influencia de la adición de glicerol en la distribución de tamaños de gotas, diámetros medios y estabilidad física de emulsiones O/W ecológicas procesadas con tecnología Microfluidizer

Alfaro Rodríguez, María del Carmen; López-Tarruello, M.; García González, María del Carmen; Muñoz García, José (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2018)
The aim of this work was to investigate the influence of the pressure ( 0 psi and 15000 psi) and the number of passes ...
Ponencia
Icon

Estabilidad física de mezclas de aceite esencial de tomillo y un tensioactivo no iónico

Martín Piñero, María José; García González, María del Carmen; Ramírez del Amo, Pablo; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (3ciencias. Editorial Área de Innovación y Desarrollo,S.L., 2018)
El aceite esencial de tomillo es un componente natural con propiedades antioxidantes y antimicrobianas; propiedades que ...
Artículo
Icon

Aplicación de alta presión sobre disoluciones acuosas de goma diutan: influencia sobre las propiedades reológicas

Cabral, R.; García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (Asociación de Químicos e Ingenieros del Instituto Químico de Sarriá, 2017)
En este trabajo se estudia el efecto de aplicar alta presión sobre el comportamiento reológico de disoluciones acuosas de ...
Ponencia
Icon

Reología aplicada y tecnología de coloides. Aplicaciones en ingeniería de productos

Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Ramírez del Amo, Pablo; Calero Romero, Nuria; García González, María del Carmen; Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Carmona Gallego, José Antonio; Santos García, Jenifer (Área de Innovación y Desarrollo, 2016)
La estrategia actual de investigación del grupo de Reología Aplicada y Tecnología de Coloides de la Universidad de Sevilla ...
Artículo
Icon

Rheological properties and physical stability of ecological emulsions stabilized by a surfactant derived from cocoa oil and high pressure homogenization

Trujillo-Cayado, Luis Alfonso; Natera, Andreina; García González, María del Carmen; Muñoz García, José; Alfaro Rodríguez, María del Carmen (CSIC, 2015)
The goal of this work was to investigate the influence of the emulsification method on the rheological properties, droplet ...
Tesis Doctoral
Icon

Goma gellan : formulación de geles fluidos y de emulsiones de a-pineno en presencia de copolímeros

García González, María del Carmen; Alfaro Rodríguez, María del Carmen; Muñoz García, José (2012)
El objetivo principal de esta tesis es el estudio de la goma gellan de bajo grado de acetilación en forma de gel fluido ...