A. Costa Pérez, Paola Sánchez Bravo, Raúl Domínguez Perles, S. Medina, Cristina García Viguera
Los subproductos del vino constituyen materiales infrautilizados, fuente de compuestos (poli)fenólicos con capacidad de mitigar procesos inflamatorios, como los asociados a laenfermedad inflamatoria intestinal. La estabilización de dichos materiales para su utilización como ingrediente alimentario, mediante la aplicación de procesos térmicosmodifica el perfil (poli)fenólico de estos materiales. Por lo tanto, son necesarias caracterizaciones adicionales en relación con la actividad anti-inflamatoria de raspón, bagazo y lías de vino. Este análisis evidenció la capacidad de los extractos (poli)fenólicosobtenidos de regular marcadores y mediadores de inflamación intestinal (óxido nítrico, así como las interleucinas IL-6, IL-8 y TNF-α), in vitro, evidenciando su interés como potenciales ingredientes funcionales.
Wine by-products constitute underused materials, a source of (poly)phenolic compounds with the capacity to mitigate inflammation, such as those associated with inflammatorybowel disease. The stabilization of these materials for their use as a food ingredient, through the application of thermal processes, would modify the (poly)phenolic profile of these materials. Thereby, additional characterizations concerning the anti-inflammatorycapacity of stabilized grape stems, grape pomace, and wine lees are required. This analysis showed the capacity of the poly)phenolic extracts obtained to regulate the expression of markers and mediators of intestinal inflammation (nitric oxide, as well as the interleukins IL-6, IL-8, and TNF-α), in vitro, suggesting their interest as potential functional ingredients.
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