Web of Science: 1 cites, Scopus: 1 cites, Google Scholar: cites
Validación de un instrumento de cribado para la detección de alumnado en riesgo de exclusión social : CAREs
Ávalos Ruiz, Inmaculada (Universidad de Granada)
Fernández Cruz, Manuel (Universidad de Granada)

Títol variant: Validació d'un instrument de cribratge per a la detecció d'alumnat en risc d'exclusió social : CAREs
Títol variant: Validation of a screening instrument for the detection of students at risk of social exclusion : CAREs
Data: 2022
Resum: En este estudio se presenta la validación de CAREs como instrumento de cribado que puede ser empleado por personal docente para la detección de casos que requieren diagnóstico en profundidad e intervención especializada, y para la adaptación del programa escolar y su optimización de cara a la disminución del riesgo de exclusión social en la escuela. CAREs se ha administrado a una muestra de 25 adolescentes junto a una batería de diagnóstico especializada integrada por ADITEC, PAI-A, APGAR Familiar, MESI, ETS, CUVINO y AVE para estudiar la consistencia de los resultados obtenidos. Estos resultados muestran que CAREs tiene una sensibilidad de 1,00 y una especificidad de 0,64, lo que le otorga un rango de proporción de falsos positivos de 0,36 y de falsos negativos de 0,00. Con estos datos se puede afirmar que todos aquellos estudiantes que se encuentran en riego de exclusión social son detectados por el cribado y pueden derivarse a servicios psicopedagógicos especializados para su diagnóstico confirmatorio en profundidad.
Resum: En aquest estudi es presenta la validació de CAREs com a instrument de cribratge que pot ser emprat per personal docent per a la detecció de casos que requereixen diagnòstic en profunditat i intervenció especialitzada, i per a l'adaptació del programa escolar i la seva optimització de cara a la disminució del risc d'exclusió social a l'escola. CAREs s'ha administrat a una mostra de 25 adolescents juntament amb una bateria de diagnòstic especialitzada integrada per ADITEC, PAI-A, APGAR Familiar, MESI, ETS, CUVINO i AVE per estudiar la consistència dels resultats obtinguts. Aquests resultats mostren que CAREs té una sensibilitat d'1,00 i una especificitat de 0,64, la qual cosa li dona un rang de proporció de falsos positius de 0,36 i de falsos negatius de 0,00. Amb aquestes dades es pot afirmar que tots aquells estudiants que es troben en risc d'exclusió social són detectats pel cribratge i poden derivar-se a serveis psicopedagògics especialitzats per al diagnòstic confirmatori en profunditat.
Resum: This study presents the validation of CAREs as a screening instrument that can be used by teaching staff to detect cases that require in-depth diagnosis and specialised intervention, and to adapt and optimise the school program in order to reduce risk of social exclusion at school. CAREs was applied to a sample of 25 adolescents, along with a specialised range of diagnostics, consisting of ADITEC, PAI-A, APGAR Familiar, MESI, ETS, CUVINO and AVE, to study the consistency of the results obtained. These results show that CAREs has a sensitivity of 1. 00 and a specificity of 0. 64, scoring a false-positive ratio range of 0. 36 and a false-negative ratio of 0. 00. These data demonstrate that all students who are at risk of social exclusion are detected by screening, and can be referred to specialised psycho-pedagogical services for in-depth confirmatory diagnosis.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Riesgo de exclusión social ; Adolescentes ; Pruebas de cribado ; Diagnóstico escolar ; Risc d'exclusió social ; Adolescents ; Proves de cribratge ; Diagnòstic escolar ; Risk of social exclusion ; Screening tests ; School diagnosis
Publicat a: Educar, Vol. 58 Núm. 2 (2022) , p. 481-499 (Temas de investigación) , ISSN 2014-8801

Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v58-n2-avalos-fernandez
DOI: 10.5565/rev/educar.1519


19 p, 153.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2022-09-05, darrera modificació el 2022-10-02



   Favorit i Compartir