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Resumen de Development and characterization of ethanol-free spearmint essential oil nanoemulsion for food applications using the low energy technique

A.E. Edris

  • español

    Se elaboraron y evaluaron diferentes concentrados emulsionables que contenían aceite esencial de menta verde (AMV) para determinar su potencial para dar nanoemulsión libre de etanol de forma espontánea tras la dilución en agua. Cada una de estas fórmulas tenía su composición específica en cuanto al tipo de excipientes, tensioactivos, relación tensioactivo/AMV y concentración de tensioactivo. Los resultados de esta evaluación indicaron que la composición química del AMV tiene un marcado efecto en la formación y estabilidad física de la nanoemulsión. La incorporación de excipientes como triglicéridos de cadena larga y propilenglicol en los concentrados emulsionables a solo 1,0% puede conducir a una nanoemulsión estable que resiste la maduración de Ostwald. La medida del tamaño de partícula mostró que el diámetro del AMV en la nanoemulsión era de 28,2 nm y su nanoestructura se mantuvo durante 3 meses. La aplicación de una mezcla de tensioactivos no iónicos binarios alimentariamente permitidos mejoró la estabilidad térmica de la nanoemulsión hasta 50 °C. La nanoemulsión AMV sin etanol desarrollada tiene una aplicación industrial prometedora en el sabor de alimentos y bebidas.

  • English

    Different emulsifiable concentrates containing spearmint essential oil (SEO) were made and evaluated for their potential for giving ethanol-free nanoemulsion spontaneously upon dilution into water. Each one of these formulas had its specific composition regarding the type of excipients, surfactants, surfactant/SEO ratio and surfactant concentration. The results of this evaluation indicated that the chemical composition of SEO has a profound effect on the formation and physical stability of the nanoemulsion. The incorporation of excipients such as long chain triglyceride and propylene glycol into the emulsifiable concentrates at only 1.0% can lead to a stable nanoemulsion that resists Ostwald ripening. A particle size measurement showed that the diameter of SEO in the nanoemulsion was 28.2 nm and its nanostructure was maintained for 3 months. The application of a mixture of binary nonionic food-permitted surfactants enhanced the thermal stability of the nanoemulsion at up to 50 ᵒC. The developed ethanol-free SEO nanoemulsion has promising industrial applications in food and beverage flavoring.


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