Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
El trotskismo francés y el debate sobre la resistencia partisana : 'Ohé Partisans!', una experiencia trotskista en el maquis (1943-1945)
Luparello, Velia (Universidad Nacional de Córdoba (Argentina))
Gaido, Daniel (Universidad Nacional de Córdoba (Argentina))

Títol variant: El trotskisme francès i el debat sobre la resistència partisana : 'Ohé Partisans!', una experiència trotskista al maquis (1943-1945)
Títol variant: The French Trotskyism and the debate on partisan resistance : 'Ohé Partisans!', a Trotskyist experience in the maquis (1943-1945)
Data: 2020
Resum: La ocupación nazi de Francia dio lugar a uno de los debates más importantes dentro del trotskismo francés y de la IV Internacional: la cuestión nacional europea y las demandas democráticas. El problema nacional tuvo diferentes manifestaciones en distintos países, y a lo largo de Europa produjo el surgimiento de movimientos de resistencia contra los ocupantes. Los trotskistas franceses no fueron ajenos a dicho fenómeno y el debate sobre si debían integrarse a los maquis demostró ser fundamental para la posibilidad de que se produjese una revolución socialista una vez finalizada la guerra. Intentaremos demostrar que la posición de los trotskistas franceses sobre la resistencia distaba de ser unívoca. A partir de la masificación de los movimientos partisanos en Italia y Francia, la mayoría de la dirección del Parti Ouvrier Internationaliste, con Marcel Hic a la cabeza, desarrolló una política favorable hacia los maquis, encontrando una fuerte oposición dentro del partido y del Secretariado Provisional Europeo de la IV Internacional. Los esfuerzos de integración a la resistencia de algunos líderes del POI quedaron truncos tras la redada sufrida por el partido a manos de la Gestapo en octubre de 1943. A mediados de 1945, surgió una nueva oportunidad para los trotskistas franceses con la participación de André Calvès en un maquis comunista, pero dicha oportunidad se perdió debido a la política adoptada por la nueva sección francesa, el Parti Communiste Internationaliste.
Resum: L'ocupació nazi de França va donar lloc a un dels debats més importants dins del trotskisme francès i de la IV Internacional: la qüestió nacional europea i les demandes democràtiques. El problema nacional va tenir diferents manifestacions en diferents països, i al llarg d'Europa va produir el sorgiment de moviments de resistència contra els ocupants. Els trotskistes francesos no van ser aliens a aquest fenomen i el debat sobre si havien d'integrar-se als maquis va demostrar ser fonamental per a la possibilitat que es produís una revolució socialista una vegada finalitzada la guerra. Intentarem demostrar que la posició dels trotskistes francesos sobre la resistència distava de ser unívoca. A partir de la massificació dels moviments partisans a Itàlia i França, la majoria de la direcció del Parti Ouvrier Internationaliste, amb Marcel Hic al capdavant, va desenvolupar una política favorable cap als maquis, trobant una forta oposició dins del partit i del Secretariat Provisional Europeu de la IV Internacional. Els esforços d'integració a la resistència d'alguns líders del POI van quedar truncats després de la batuda soferta pel partit a les mans de la Gestapo a l'octubre de 1943. A mitjan 1945, va sorgir una nova oportunitat per als trotskistes francesos amb la participació de André Calvès en un maqui comunista, però aquesta oportunitat es va perdre a causa de la política adoptada per la nova secció francesa, el Parti Communiste Internationaliste.
Resum: The Nazi occupation of France gave rise to one of the most important debates within French Trotskyism and the Fourth International: the European national question and the demands for democracy. The national problem presented different aspects in different countries, and throughout Europe it fueled the rise of resistance movements against the occupiers. The French Trotskyists were no strangers to this phenomenon, and the debate over whether they should join the maquis was fundamental in the face of the possibility of a socialist revolution in the postwar period. We will attempt to demonstrate that the position of the French Trotskyists on the Resistance was far from univocal. When the partisan movements in Italy and France became mass movements, the majority of the leadership of the Parti ouvrier internationaliste, with Marcel Hic at the helm, developed a favorable policy towards the maquis, but found strong opposition within the party and the European Provisional Secretariat of the Fourth International. The efforts of some POI leaders to join the resistance were abandoned after the Gestapo raids on the party in October 1943. In mid-1945, a new opportunity for the French Trotskyists emerged with the participation of André Calvès in a Communist maquis, but it was lost due to the policy adopted by the new French section, the Parti communiste internationaliste.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Trotskismo francés ; Cuestión nacional europea ; Trotskisme francès ; Qüestió nacional europea ; Maquis ; Ohé partisans! ; French trotskyism ; National question in europe
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 9 Núm. 18 (2020) , p. 181-200 (Articles) , ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v9-n18-luparello-gaido
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/378154
DOI: 10.5565/rev/rubrica.202


20 p, 438.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2020-12-24, darrera modificació el 2021-12-11



   Favorit i Compartir