Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Valoració de les declaracions de salut en l’etiquetatge d’aliments comercialitzats a Catalunya

    1. [1] Universitat de Barcelona

      Universitat de Barcelona

      Barcelona, España

    2. [2] Generalitat de Catalunya

      Generalitat de Catalunya

      Barcelona, España

  • Localización: TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, ISSN-e 1137-7976, Nº. 17, 2018, págs. 4-19
  • Idioma: catalán
  • Títulos paralelos:
    • Assessment of health claims made on foods commercialised in Catalonia
  • Enlaces
  • Resumen
    • català

      Des de l’any 2006 les declaracions de propietats saludables presents en els aliments es regeixen sota el Reglament (CE) núm. 1924/2006, que té com a principal objectiu que la població disposi d’informació veraç, fi able i científi cament validada. Des de llavors, les afi rmacions de salut presents en les etiquetes s’han d’adequar als textos i les condicions autoritzats per aquesta normativa. La normativa estableix dos grans grups de declaracions: declaracions referides al paper dels nutrients o altres components sobre el creixement, desenvolupament i funcions del cos humà, incloses les psicològiques i de comportament, i les declaracions referides a la reducció d’un factor de risc de malaltia i les relacionades amb la salut i el desenvolupament dels nens. A part de defi nir el tipus de declaracions, aquesta normativa també estableix una sèrie de requisits generals i específi cs de condicions d’ús i restriccions per a l’autorització de les declaracions de salut.

      Aquest estudi té com a objectiu conèixer i estimar el nombre de declaracions de propietats saludables presents en l’etiquetatge de diferents aliments del mercat català, així com també valorar si aquestes declaracions s’adeqüen al que s’estableix en el Reglament (CE) núm. 1924/2006 i altres reglaments que el desenvolupen. Per a la identificació de les declaracions es van avaluar un total de 3.220 aliments comercialitzats en diferents punts de venda de Catalunya.

      Només un 5% (n = 162) dels productes avaluats van presentar una o més declaracions de salut en les seves etiquetes, ja fos en forma de text, imatge o símbol. D’aquestes declaracions, la gran majoria feien referència a l’acció fisiològica d’un nutrient o una substància. Només un 0,5% dels productes contenien declaracions relatives al desenvolupament i salut dels nens i un 0,3% eren relatives a la reducció d’un factor de risc de malaltia. Així, les categories d’aliments que van presentar una major freqüència de declaracions de salut van ser llets de creixement, begudes vegetals, llets fermentades, margarines, llets, cereals d’esmorzar i sucs de fruita. D’altra banda, els aliments corresponents a les categories de mantegues, formatges, plats preparats i dolços no van mostrar cap declaració de propietats saludables. Entre els 162 productes que incloïen declaracions en les etiquetes es van identificar un total de 384 declaracions, de les quals més del 60% feien referència a les funcions de vitamines i minerals (especialment vitamina D i calci). També van ser freqüents les declaracions sobre els efectes en la salut cardiovascular del consum reduït de greixos saturats o de la seva substitució per greixos insaturats. El 73% de les declaracions de salut s’adequaven als textos i les condicions autoritzats per la normativa. D’aquestes, el 45% utilitzaven la mateixa redacció que l’autoritzada i la resta, encara que amb un text diferent, van ser considerades correctes aplicant els principis de flexibilitat. El 27% de les declaracions no s’adequaven a la normativa. Els motius pels quals aquestes declaracions no es van poder considerar com a correctes van ser perquè feien referència a efectes sobre la salut de nutrients o substàncies per als quals no hi ha autorització expressa (6%), utilitzaven una redacció que excedia els principis de flexibilitat (12%), no complien amb les condicions específiques per a ser utilitzades (3%) o eren imatges o marques comercials considerades com a declaració de salut i no anaven acompanyades de cap altra declaració específica (6%).

    • English

      Since 2006, all nutrition and health claims present in foods are regulated by Regulation (EC) núm. 1924/2006, which has as its main objective to ensure that the population have truthful, reliable and scientifi cally validated information. Since then, health claims on foodstuff labelling must be adapted to the texts and conditions authorized by this regulation. The regulation establishes two large groups of claims: claims referring to the role of nutrients or other substances in growth, development and the functions of the human body, including psychological and behavioural functions; and claims dealing with the reduction of disease risk or to children’s development and health. In addition, this regulation also establishes a series of general and specifi c requirements regarding the conditions for the use and the restrictions for the authorization of health claims. This study aims to estimate the number of health claims present in the labelling of different foodstuffs commercialised in Catalonia, as well as to assess whether these claims are in accordance with the provisions of Regulation (EC) núm. 1924/2006 and other related regulations. For the identifi cation of the claims, a total of 3,220 foods commercialised at different points of sale in Catalonia were evaluated.

      Only 5% (n = 162) of the evaluated products presented one or more health statements in their labels, whether in the form of text, images or symbols. Of these statements, the vast majority referred to the physiological action of a nutrient or substance. Only 0.5% of the products contained statements dealing with children’s development and health and 0.3% referred to the reduction of disease risk.

      The food categories that showed a higher frequency of health claims were infant milks, vegetable beverages, fermented milks, margarine, milk, breakfast cereals and fruit juices. On the other hand, the foods corresponding to the categories of butter, cheese, already prepared dishes and sweets did not show any statement of healthy properties.

      Among the 162 products that included health claims in the labelling, a total of 384 declarations were identified, of which more than 60% referred to the functions of vitamins and minerals (especially vitamin D and calcium). Claims about the effects on cardiovascular health of reduced consumption of saturated fats or their replacement by unsaturated fats were also frequent.

      73% of the health statements were properly adapted to the texts and conditions authorized by the regulations. Of these, 45% used the same wording as the authorization and the rest, although with a different text, were considered correct by applying the general principles of flexibility of wording for health claims. 27% of the statements were considered incorrect according to the regulations.

      The reasons why these claims could not be considered as correct were to refer to the effects on the health of nutrients or substances for which there is no real authorization (6%); use of a wording exceeding the principles of flexibility (12%); not complying with the specific conditions to be used (3%); or to have images or commercial brands considered health claims and to not be accompanied by any other specific statement (6%).


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno