Ètica en el disseny per al desenvolupament d'una intel·ligència artificial, robòtica i big data confiables i la seva utilitat des del dret

Lorenzo Cotino Hueso

Resum


L'estudi duu a terme una aproximació a l'ètica de la intel·ligència artificial. En primer terme, es fa una recopilació de la proclamació de la mateixa i de la seva necessitat en els diferents documents de referència internacional, encara que l'anàlisi se centra especialment en els múltiples focus d'atenció a la Unió Europea. És precisament a la UE on s'aposta per una ètica confiable de l'IA en el disseny i made in Europe, per posicionar-se davant dels Estats Units i especialment la Xina, que no donen importància a la qüestió. Primer, es descriu el contingut de l'ètica de l'IA i els seus principis essencials a partir de la dignitat i els drets; segon, s'exposen els cinc principis bàsics destil·lats de les declaracions internacionals (beneficència i no maleficència, justícia, llibertat i autonomia o acció humana davant l'autonomia artificial i explicabilitat i transparència).Tercer, es recullen altres principis bàsics i que deriven d'exigències d'empatia amb els humans. Des d'una perspectiva una mica escèptica s'argumenten les potencials utilitats de l'ètica de l'IA per al dret: es considera que resulta un instrument especialment preventiu i que bé pot desenvolupar-se una governança ètica de l'IA, seguint l'exemple de les polítiques i marcs de l'ètica pública i la integritat institucional. S'afirmen les fases a seguir sobre això. Es detalla l'oportunitat i el contingut bàsic de codis de conducta i comitès i altres sistemes de control. S'acaba amb una crida al disseny d'algoritmes com a guardians del compliment normatiu i de l'ètica de l'IA.

 


Paraules clau


intel·ligència artificial; robòtica; drets fonamentals; ètica en el disseny; Unió Europea



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i58.2019.3303



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.