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Resumen de Vitamin D nutritional status and its relationship with metabolic changes in adolescents and adults with severe obesity

Jéssica Socas Teixeira, Aline Bull Ferreira Campos, Adryana Cordeiro, Silvia Elaine Pereira, Carlos Saboya, A. Ramalho

  • español

    Introducción: el aumento de la defi ciencia de vitamina D se produce junto con la obesidad y se ha observado la asociación entre estas condiciones.

    Objetivo: evaluar el estado nutricional de la vitamina D y el perfil metabólico en adolescentes y adultos con obesidad, así como la relación entre las complicaciones derivadas de una clase severa de obesidad con el estado nutricional de vitamina D, y comparar las diferencias entre estos grupos.

    Métodos: estudio comparativo observacional. La población comprende adolescentes y adultos con obesidad severa. Se midieron la circunferencia de la cintura (CC) y el índice de masa corporal (IMC). Se realizaron análisis de vitamina D (25(OH)D), perfi l lipídico, proteína C-reactiva (PCR), glucosa en sangre, insulinemia en ayunas, sensibilidad a la insulina, presión arterial y diagnósticos de enfermedad del hígado graso no alcohólico y síndrome metabólico (MS).

    Resultados: se evaluaron 60 adolescentes (G1) y 68 adultos (G2). El porcentaje de insuficiencia de vitamina D se observó en un 90% en G1 y un 79,4% en G2. Hubo una correlación negativa y significativa del IMC con los valores de 25(OH)D en el grupo de adultos (r = -0,244, p = 0,045). Las personas con insuficiencia de vitamina D mostraron valores más altos de PCR en ambos grupos (p = 0,000). HOMA-IR mostró una correlación negativa con 25(OH)D en G1 (r = -0,832, p = 0,000) y G2 (r = -0,589, p = 0,000). La insuficiencia de esta vitamina mostró asociación con colesterol total alto en G1 (p = 0,029) y valores más altos de c-LDL en G2 (p = 0,003).

    Conclusión: se observó alta prevalencia de deficiencia e insuficiencia de vitamina D, asociada a cambios metabólicos tanto en adultos obesos como en adolescentes. Es necesario desarrollar estrategias para la prevención y el control de la obesidad y la deficiencia de vitamina D.

  • English

    Introduction: increased vitamin D defi ciency occurs together with obesity and the association between these conditions has been observed.

    Objective: to assess the nutritional status of vitamin D and metabolic profi le in adolescents and adults with obesity, and the relationship between complications arising from severe class of obesity with vitamin D nutritional status, and to compare the differences between these groups.

    Methods: observational comparative study. Population comprises adolescents and adults with severe obesity. Waist circumference (WC) and body mass index (BMI) were measured. Analysis of vitamin D (25(OH)D), lipid profi le, C-reactive protein (CRP), blood glucose, fasting insulinemia, insulin sensitivity, blood pressure and diagnoses of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and metabolic syndrome (MS) were performed.

    Results: a total of 60 adolescents (G1) and 68 adults (G2) were evaluated. The percentage of vitamin D inadequacy was observed in 90% in G1 and 79.4% in G2. There was a negative and signifi cant correlation of BMI with the values of 25(OH)D in the group of adults (r = -0.244; p = 0.045). Individuals with inadequacy of vitamin D showed higher values of CRP in both groups (p = 0.000). HOMA-IR showed a negative correlation with 25(OH)D in G1 (r = -0.832; p = 0.000) and G2 (r = -0.589; p = 0.000). The inadequacy of this vitamin showed association with high total cholesterol in G1 (p = 0.029) and higher values of LDL-c in G2 (p = 0.003).

    Conclusion: high prevalence of defi ciency and insuffi ciency of vitamin D were observed, associated with metabolic changes both in obese adults and adolescents. It is necessary to develop strategies for the prevention and control of obesity and vitamin D defi ciency.


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