Google Scholar: cites
Asuntos de hombres : don Álvaro, el teatro romántico y otros problemas capitales del XIX español
Zabalgoitia, Mauricio (Universidad Nacional Autónoma de México)

Títol variant: Afers d'homes : don Álvaro, el teatre romàntic i altres problemes cabdals del XIX espanyol
Títol variant: Men's issues : Don Álvaro, the romantic theater and other capital problems of the Spanish XIXth Century
Data: 2018
Resum: Tras un repaso de los trabajos más dinámicos acerca de Don Álvaro o la fuerza del sino (1830-1835) se muestra cómo desde algunos bienes de lo español se revela el carácter abiertamente económico de la pieza teatral, sumándose ésta a un movimiento de modernización controlada por una hegemonía masculina. Asimismo, se retoma la lectura de Walter T. Pattison (1967), en cuanto a la presencia del Inca Garcilaso de la Vega en la textura del indiano protagonista, lo que sirve para argumentar cómo la noción de raza se presenta como un punto de quiebre desde donde instaurar un modelo de mundo liberal y masculino, redefiniéndose aspectos como la familia, los roles de género y la función de los sexos. Finalmente, se insiste en la labor de la obra dentro de una nueva noción de capital.
Resum: Després d'un repàs dels treballs més dinàmics sobre Don Álvaro o la fuerza del sino (1830-1835), es mostra com des d'alguns béns de l'espanyol es revela el caràcter obertament econòmic de la peça teatral, sumant-se aquesta a un moviment de modernització controlada per una hegemonia masculina. Així mateix, es reprèn la lectura de Walter T. Pattison (1967), quant a la presència de l'Inca Garcilaso de la Vega en la textura del indià protagonista, la qual cosa serveix per argumentar com la noció de raça es presenta com un punt de trencament des d'on instaurar un model de món liberal i masculí, redefinint-se aspectes com la família, els rols de gènere i la funció dels sexes. Finalment, s'insisteix en la labor de l'obra dins d'una nova noció de capital.
Resum: Starting from a brief comparison with the figure of Don Juan in Zorrilla's (1844) it returns to Don Álvaro o la fuerza del sino (1830/1835) from Duque de Rivas. After a review of the most dynamic works about the play, it shows how through some goods of the spanishism, such as honor, the overtly economic character of the play is revealed. This adds to a modernization controlled by a male hegemony. Also, retaking the proposal of Walter T. Pattison (1967) about the presence of Inca Garcilaso de la Vega in the texture of the indiano protagonist, which serves to argue how the notion of race is presented as a break point from where to establish a liberal and conservative model of the world, redefining aspects such as family, gender and the role of the sexes. Finally, we insist on the work of the play within a new notion of capital.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Teatro romántico ; Hegemonía masculina ; Indianos ; Raza ; Capital ; Teatre romàntic ; Hegemonia masculina ; Indians ; Raça ; Romantic theater ; Masculine hegemony ; Race
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 7 Núm. 13 (2018) , p. 5-22 (Dossier) , ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v7-n13-zabalgoitia
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/338397
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/v7-n13-zabalgoitia
DOI: 10.5565/rev/rubrica.149


19 p, 180.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2018-06-25, darrera modificació el 2022-12-20



   Favorit i Compartir