Web of Science: 21 cites, Scopus: 19 cites, Google Scholar: cites
La calidad peatonal como método para evaluar entornos de movilidad urbana
Talavera-Garcia, Ruben (Universidad de Granada. Laboratorio de Planificación Ambiental (LABPLAM))
Soria-Lara, Julio Alberto (Universidad de Zaragoza. Departamento de Geografía y Ordenación del Territorio)
Valenzuela-Montes, Luis Miguel (Universidad de Granada. Laboratorio de Planificación Ambiental (LABPLAM))
University of Amsterdam. Amsterdam Institute for Social Sciences Research

Títol variant: La qualitat per als vianants com a mètode per avaluar entorns de mobilitat urbana
Títol variant: Qualité des piétons comme une méthode pour l'évaluation des environnements de mobilité urbaine
Títol variant: Pedestrian quality as a method to evaluate urban mobility environments
Data: 2014
Resum: El creciente interés por integrar elementos de la estructura y el diseño de la ciudad en la evaluación y la gestión de la movilidad urbana ha contribuido al desarrollo de nuevos métodos e instrumentos que profundicen en este aspecto. La identificación de entornos de movilidad podría considerarse un avance conceptual y metodológico importante en este sentido, puesto que abre nuevas posibilidades para la generación de métodos que comprendan mejor la vinculación entre movilidad y entorno urbano desde una perspectiva que pueda ser útil en la práctica de la planificación. Este artículo se dirige a profundizar sobre la cuestión apuntada, particularizando en el caso específico de la movilidad peatonal. De este modo, se presenta el método de caracterización peatonal de entornos de movilidad (CPEM) como herramienta útil para evaluarlos desde el punto de vista de su calidad peatonal, utilizando los cuatro factores siguientes: accesibilidad, seguridad, confort y atracción. Para comprobar la consistencia y la utilidad de CPEM respecto a su objetivo inicial, éste ha sido aplicado al caso práctico de dos entornos de movilidad previamente identificados en un corredor del área metropolitana de Granada (España).
Resum: El creixent interès per integrar elements de l'estructura i el disseny de la ciutat en l'avaluació i en la gestió de la mobilitat urbana ha contribuït a desenvolupar mètodes i instruments nous que aprofundeixin en aquest aspecte. La identificació d'entorns de mobilitat es podria considerar un avenç conceptual i metodològic important en aquest sentit, que obre noves possibilitats per a la generació de mètodes que comprenguin millor la vinculació entre mobilitat i entorn urbà des d'una perspectiva que pugui ser útil per practicar la planificació. Aquest article es dirigeix a aprofundir sobre la qüestió apuntada, particularitzant en el cas específic de la mobilitat de vianants. D'aquesta manera, es presenta el mètode de caracterització d'entorns de mobilitat per a vianants (CPEM) com a eina útil per avaluarne des del punt de vista de la qualitat que mostren per als vianants, utilitzant els quatre factors següents: accessibilitat, seguretat, confort i atracció. Per comprovar la consistència i la utilitat del CPEM respecte al seu objectiu inicial, aquest ha estat aplicat al cas pràctic de dos entorns de mobilitat prèviament identificats en un corredor de l'àrea metropolitana de Granada (Espanya).
Resum: L'intérêt chaque fois plus grand, pour intégrer les éléments de la structure et le design de la ville en l'évaluation et aménagement de la mobilité urbaine, a contribué au développement de nouveaux méthodes et outils qui approfondissent cet aspect. L'identification des environnements de mobilité pourrait être considéré comme une avancée conceptuelle et méthodologique importante dans ce sens, ce qui ouvre de nouvelles possibilités pour générer des méthodes permettant de mieux comprendre le lien entre la mobilité et de l'environnement urbain dans une perspective qui peut être utile dans la pratique de planification. Cet article prétend approfondir cette question, en particularisant dans le cas spécifique de la mobilité piétonnière. De cette façon, on présente la méthode de Caractérisation Piétonnière d'Environnements de Mobilité (CPEM) comme une outil pour évaluer les environnements de mobilité dans le point de vue de sa qualité piétonnière, en utilisant les quatre facteurs suivants: accessibilité, sécurité, confort et attraction. Pour vérifier la consistance et l'utilité de CPEM par rapport à son objectif initial, on a appliqué au cas pratique de deux «environnements de mobilité» au préalable identifiés dans un corridor de l'agglomération urbaine de Grenade (Espagne).
Resum: Over the last years there has been a growing interest to integrate structure, urban design and travel patterns. The incorporation of this knowledge into practice, namely mobility planning, has been positively affected by the development of new planning tools. Despite the innovation of mobility environment approach as a novel instrument for mobility planning, new methods seem to be needed. They aim to deepen our understanding of the relationships between urban structure and travel pattern through mobility environment concept. The article aims to gain insight into this problem using the particular case of pedestrian mobility. A method to characterize the pedestrian quality of mobility environments is presented here (CPEM). CPEM assesses the pedestrian quality through four walkability aspects: accessibility, security, comfort and attractiveness. To illustrate the worth of this method, a practical implementation to the context of the metropolitan area of Granada, Spain, is presented. The paper describes this case, explores the advantages and disadvantages of CPEM, and finally anticipates some issues for future research.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Entornos de movilidad ; Calidad peatonal ; Diseño urbano ; Entorns de mobilitat ; Qualitat per als vianants ; Disseny urbà ; Environnements de mobilité ; Qualité piétonnière ; Dessin urbain ; Mobility environments ; Pedestrian quality ; Urban structure
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 60, Núm. 1 (Gener-abril 2014) , p. 161-187, ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.es/article/view/v60-n1-talavera-soria-valenzuela
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/291236
DOI: 10.5565/rev/dag.55


28 p, 2.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-02-21, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir