Low Carbon Products for the Design of Innovative Leather Processes. Part I: Determination of the Optimal Chemical Modification of Tara

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A. Bacardit
C. Casa
J. Diaz
R. Cuadros
L. Olle

Abstract

This study considers the fruit of the tara bush as a sustainable source of tanning agents and proposes alternatives to the mineral salts and vegetable extracts for commercial use. Specifically, in part I of the study various processes of physical and chemical modification were developed in order to obtain a modified tara with a higher percentage of tannins which can therefore improve their tanning capability. Several aqueous extraction processes at different temperatures were developed and optimized in order to decrease the astringency and facilitate the penetration of the tannin molecules through the leather structure. RESUMENEste estudio considera el fruto del arbusto tara como fuente sostenible de agentes curtientes y propone alternativas a las sales minerales y extractos vegetales para uso comercial. Específicamente, en la parte I del estudio diversos procesos de modificación física y química se han desarrollado con el fin de obtener una tara modificada con un mayor porcentaje de taninos que permita mejorar su capacidad de curtido. Varios procesos de extracción acuosa a diferentes temperaturas se han desarrollado y optimizado con el fin de disminuir la astringencia y facilitar la penetración de las moléculas de tanino a través de la estructura de cuero.

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