Tara (Caesalpinia spinosa): The Sustainable Source of Tannins for Innovative Tanning Processes

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J. Castell
S. Sorolla
M. Jorba
J. Aribau
A. Bacardit
Lluis Olle

Abstract

This study considers the fruit of the tara tree as a sustainable source for tanning agents and proposes alternatives to the commercial mineral salts and vegetable extracts to comply with environment and social concerns. Tara tannins have been used in retanning formulas in leather processing and its properties are well known. This work aims to optimize formulations using tara as a pre-tanning agent. Combinations with a naphthalene sulphonic syntan are used to obtain an innovative wet-white recipe in which shrinkage temperature, tensile strength, tensile elongation, tear load and lightfastness properties are considered as statistical variables. ResumenEste estudio considera el fruto del árbol de tara como fuente sostenible de taninos y propone alternativas a las sales minerales comerciales y los extractos vegetales para cumplir con demandas sociales y medioambientales. Los taninos de la tara ya se utilizan en los procesos de recurtición en la industria del cuero y sus propiedades son conocidas. Este trabajo propone la optimización de formulaciones utilizando la tara como agente de pre-curtición. Se utilizan combinaciones con un agente de curtición naftalén sulfónico para una formulación innovadora de wet-white considerando la temperatura de contracción, la resistencia y elongación a la tracción, la resistencia al desgarro y la solidez a la luz como variables estadísticas.

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