ULTRASOUND EXTRACTION OF VALONEA TANNIN AND ITS EFFECTS ON EXTRACTION YIELD

Main Article Content

C. Kilicarislan
H. Ozgunay

Abstract

Ultrasound extraction of valonea tannin from the acorn cups of the Quercus species was investigated and compared to the conventional extraction method. Effects of ultrasonic power, time and temperature on extraction were examined. Considering the highest extraction yields and tannin contents of two two extraction methods, it was found that ultrasound extraction result in 17.16% increase in extraction yield and 6.61% in tannin amount. Additionally, apart from the temperature study, the sound effect on extraction yields that occurred during ultrasound extractions was also determined. The results were evaluated statistically by using One-Way ANOVA and Duncan tests with the SPSS 15 statistic program. The results showed that ultrasonic extraction method could be used as an alternative to conventional method for extraction of tannin (valonea) from acorn cups.ResumenExtracción por ultrasonido del tanino de las cápsulas de bellotas de la valonea de la especie Quercus fueron investigadas y comparadas con el método convencional de extracción. Los efectos de la energía ultrasónica, el tiempo y la temperatura sobre la extracción fueron examinados. Teniendo en cuenta los mayores rendimientos de extracción y el contenido de taninos de los dos métodos de extracción, se encontró que el resultado de la extracción por ultrasonido aumenta 17,16% el rendimiento de la extracción y 6,61% la cantidad de tanino. Además, aparte del estudio de la temperatura, el efecto del sonido en los rendimientos de extracción producidos durante las extracciones ultrasónicas fue también determinado. Los resultados se evaluaron estadísticamente mediante el uso de los ensayos One-Way ANOVA y Duncan con el programa estadístico SPSS 15. Los resultados mostraron que el método de extracción por ultrasonido podría ser utilizado como una alternativa al método convencional para la extracción de taninos (valonea) de las cápsulas de bellotas.

Article Details

Section
Articles