Quality Enhancement of Low Grade Wet Blue Leathers: Up-grading of Thin Substance in Wet End Process

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K. Gowthaman
S. Vikram
N. Nishad Fathima
J. Raghava Rao

Abstract

Various factors control the quality of the raw materials (hides/skins) used for leather processing. Leathers made from such varied quality of raw materials also have very varied grading. Leathers of higher grades are processed conventionally and finished to the desired effect and the required end product. However, processing and manufacturing of lower grade leathers and improving their properties to make them more useful for high quality products is a big challenge for the leather industry. Conventional up-grading of low quality leathers is brought about by surface modifications. However, such surface modifications significantly affect the natural look of the leathers and hence find use in products applications of low value. This study attempted to improve the grade of the leathers by suitably modifying the post tanning operations without affecting the natural feel of the leathers. One of the major defects, thin substance, has been selected for up-grading. The post tanning auxiliaries have been selected so as to enhance the substance of the leather. Different types of leathers (upper, glove and lining) were made from thin substance raw material. The physical strength properties of these leathers match that of the conventionally processed leathers. The organoleptic properties of the leathers made in this study are also on par with that of the conventional leathers. The cost of chemicals can be easily offset with the additional value realized by following this process of up-grading.ResumenVarios factores controlan la calidad de las materias primas (cueros/pieles) utilizados para el proceso del cuero. Cueros elaborados a partir de una calidad tan variada de materias primas también tienen calificaciones muy variadas. Los cueros de grados más altos se procesan convencionalmente y se acaban con el efecto y el producto final deseado. Sin embargo, el procesamiento y la fabricación de cueros de calificaciones de menor grado y el mejoramiento de sus propiedades para que sean más útiles para los productos de alta calidad es un gran reto para la industria del cuero. La mejora convencional de las pieles de baja calidad se produce por modificaciones en la superficie. Sin embargo, dichas modificaciones superficiales afecta significativamente el aspecto natural de los cueros y por lo tanto, encuentran uso en aplicaciones de productos de bajo valor. Este estudio intenta mejorar el grado de los cueros modificando adecuadamente las operaciones post-curtido sin afectar el toque natural de las pieles. Uno de los defectos importantes, el espesor fino, ha sido seleccionado para mejorar la calificación. Los auxiliares de post-curtido han sido seleccionados a fin de aumentar el espesor de la piel. Los diferentes tipos de cueros (calzado, guante y forro) se hicieron a partir de materia prima de espesor fino. Las propiedades de resistencia física de estos cueros coinciden con el de los cueros procesados convencionalmente. Las propiedades organolépticas de los cueros realizados en este estudio se encuentran también a la par con la de los cueros convencionales. El costo de los productos químicos puede ser fácilmente compensado con el valor adicional obtenido siguiendo este proceso de mejora de clasificación.

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