Optimizing a Sustainable and Innovative Wet-White Process with Tara Tannins

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J. Castell
C. Fabregat
S. Sorolla
L. Olle
A. Bacardit
D. Solano

Abstract

This study considers the fruit of the tara tree (Caesalpinia spinosa) as a sustainable source for tanning agents and proposes alternatives to the commercial mineral salts and vegetable extracts to comply with an increasing demand that concerns low carbon footprint raw materials and health safety. Although tara tannins have been used in the leather industry and its properties being well known, the experimental part of the work aims to optimize innovative formulations using tara as wet-white pre-tanning agent. Combinations with naphthalene sulphonic and phenol condensation syntans will be used for wet white. Experiments have been designed by Simplex with centroids statistical calculations to obtain an optimized formulation. Tests are evaluated determining shrinkage temperature, tensile strength, elongation, tear resistance and light fastness.ResumenEste trabajo considera el fruto del árbol de tara (Caesalpinia spinosa) como fuente sostenible de taninos para la curtición del cuero y propone alternativas para las sales minerales comerciales y los extractos vegetales como respuesta a la creciente demanda preocupada por reducir el impacto medioambiental y la seguridad de los materiales de consumo. Aunque los taninos de la tara ya se usan para la fabricación de cueros desde épocas remotas y sus propiedades están reconocidas, la sección experimental de este trabajo se orienta a optimizar fórmulas innovadoras utilizando la tara como agente de curtido wet-white. Los experimentos se han diseñado por cálculos estadísticos utilizando el método Simplex con centroides. Los ensayos se evalúan determinando la temperatura de contracción, la resistencia y la elongación a la tracción, la resistencia al desgarro y la solidez a la luz.

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