EFFECT OF CHROMIUM AND TANNING METHOD ON THE DRAPE OF GOAT SUEDE APPAREL LEATHERS

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K. KRISHNARAJ
P. THANIKAIVELAN
B. CHANDRASEKARAN

Abstract

Tanning stabilizes the skin matrix permanently and is considered the heart of leather processing. In commercial practice, vegetable and chrome tanning methods are widely employed. Between these two methods, chrome tanning is the most commonly used tanning method. Hence, it is logical to study the relationship between the chromium content and drape related properties of garment leathers. In this study, the bending length and drape parameters were measured for goat suede leathers with different chromium contents and analyzed. The goat suede leathers were prepared in three different ways; namely full chrome (FC), semi chrome (SC) and full vegetable (FV) methods. Whereas FC and FV goat suede leathers had increasing drape coefficient values, the drape coefficient for SC goat suede leathers was the lowest in the range of 35.1±7.2. Further, softness, bending length and number of nodes for SC goat suede leathers were statistically superior in the stand point of drape ability compared to FC and FV goat suede leathers. Hence, it is validated that the semi chrome goat suede leathers possess better drape ability compared to full chrome as well as full vegetable goat suede leathers. Consequently, the presence of chromium in the leathers plays a major role in the draping ability of goat suede apparel leathers; however, it is also inferred that more amount of chromium in the leathers (FC) did not yield better drape ability.ResumenLa curtición estabiliza permanentemente la matriz de la piel y es considerada como el corazón del procesamiento del cuero. En la práctica comercial, los métodos de curtición al vegetal y al cromo son ampliamente empleados. Entre estos dos métodos, el curtido al cromo es el método más comúnmente empleado de curtición. Por lo tal es apenas lógico el estudiar la relación entre el contenido de cromo y las propiedades relacionadas con la “caída” en cueros para vestimenta. En este estudio, la longitud del doblegado y los parámetros pertinentes a la denominada “caída” del cuero fueron determinados en cabros agamuzados para vestimenta conteniendo diferentes cantidades de cromo y analizados. Los cueros de cabro agamuzados fueron preparados en tres formas diferentes; es decir, puro cromo (FC), semi-cromo (SC) y solo vegetal (FV). Mientras que FC y FV cueros de cabro para vestimenta demostraron incrementados coeficientes de “caída”, el coeficiente de “caída” para los cueros SC de cabros agamuzados fue el más bajo con un rango de 35,1 ± 7,2 . Más aun, la blandura, la longitud del doblegado y número de nodos para cueros de cabros agamuzados SC fueron estadísticamente superiores desde el punto de vista de capacidad para vestir en comparación con los cueros de cabro agamuzados de FC y FV. Es decir, que queda establecido que el cuero de cabro agamuzado semi-cromo posee mejor capacidad de vestir comparado a los cueros agamuzados de cabro curtidos al solo cromo y solo tanino. Por consecuencia, la presencia de cromo en los cueros juega un papel principal en la capacidad de cubrir en los cueros de cabro para vestimenta; sin embargo, se infiere que la más cantidad de cromo en los cueros (FC) no produjo las mejores características para vestir.

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