Linder Ramírez, José Mostacero León, Eloy López Meneses, Anthony de la Cruz, Armando Gil Climent
Se sabe que las comunidades Andino-Amazónicas a través de la historia han hecho un correcto y eficaz uso de sus recursos florísticos, que al domesticarlas inteligentemente se han constituido en verdaderos aportes del Perú para la humanidad. Por ello esta investigación se avocó a determinar los aspectos etnobotánicos de las especies empleadas por la Comunidad Campesina de Cuspón. Se aplicaron 150 entrevistas semi-estructuradas, para recabar información referente a: taxonomía, nombres vulgares, hábito o porte, hábitat, forma de propagación, parte utilizada y uso etnobotánico, para luego determinar el Índice Cultural (IC). La comunidad de Cuspón utiliza en sus más diversas necesidades 57 especies de plantas distribuidas en 48 géneros y 30 familias; siendo las más representativas las Asteraceaes (11), solanaceae (4), Euphorbiaceae (3), Malvaceae (3), Onagraceae (3) y Urticaceae (3); y las especies más importantes: Solanum tuberosum L. "papa" (IC = 1,33), Zea mays L. "maíz" (IC = 1,31), Chenopodium quinoa Willd. "quinua" (IC = 1,06), Caesalpinia spinosa (Molina) Kuntze "talla" (IC = 0,97), Capsicum pubescens Ruiz & Pav. "rocoto" (IC = 0,95), Juglans neotropica Diels "nogal" (IC = 0,92), Alnus acuminata Kunth "aliso" (IC = 0,86), Cestrum auriculatum L'Hér. "hierba santa", Minthostachys mollis (Benth.) Griseb. "muña" (IC = 0,85).
It is known that the Andean-Amazon communities throughout history have made a correct and effective use of its floristic resources, which by intelligently domesticating them have become true contributions of Peru for humanity. For this reason, this research focused on determining the aspects ethnobotanicals of the species used by the Cuspon Peasant Community. 150 semi-structured interviews were applied, to collect information regarding: taxonomy, common names, habit or bearing, habitat, way of propagation, part used and ethnobotanical use, to later determine the Cultural Index (CI). The Cuspon community uses 57 species of plants distributed in 48 genera and 30 families; the most representative being the Asteraceaes (11), solanaceae (4), Euphorbiaceae (3), Malvaceae (3), Onagraceae (3) and Urticaceae (3); and the most species Important: Solanum tuberosum L. "potato" (IC = 1.33), Zea mays L. "corn" (IC = 1.31), Chenopodium quinoa Willd. "quinoa" (IC = 1.06), Caesalpinia spinosa (Molina) Kuntze "tara" (IC = 0.97), Capsicum pubescens Ruiz & Pav. "rocoto" (IC = 0.95), Juglans neotropica Diels "walnut" (IC = 0.92), Alnus acuminata Kunth "alder" (IC = 0.86), Cestrum auriculatum L'Hér. "holy grass", Minthostachys mollis (Benth.) Griseb. "muña" (IC = 0.85).
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