Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Efecte de la ingesta de fitosterols i pectines sobre el perfil lipídic en conills díndies

  • Autores: Gemma Brufau Donés
  • Directores de la Tesis: Rafael Codony Salcedo (dir. tes.), Miguel Ángel Canela (dir. tes.), Magda Rafecas Martínez (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2007
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Jordi Mañes Vinuesa (presid.), Francisco Guardiola Ibarz (secret.), Diana Ansorena Artieda (voc.), Dieter Lütjohann (voc.), Juan José Moreno Aznarez (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • Actualment, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat als països desenvolupats, on el consum de greix, ric en àcids grassos saturats, i el de colesterol és elevat. En aquests països, es troben comercialitzats un gran nombre de productes als que sels han afegit fitosterols i/o pectines. Nombrosos estudis clínics atribueixen, tant als fitosterols com a les pectines, propietats hipocolesterolemiants. No obstant, cap daquests estudis ha avaluat els efectes daquests compostos quan, al mateix temps, lalimentació és rica en àcids grassos saturats i colesterol.

      Por aquesta raó, es va plantejar lestudi dels efectes de la addició de fitosterols i pectines sobre el perfil lipídic en conills díndies, quan aquests ingredients funcionals es subministren conjuntament amb greixos amb alt contingut en àcids grassos saturats i colesterol.

      Con aquests plantejament previ, l¡addició de fitosterols no va modificar els valors de colesterol en sang mentre que, al seu torn es va incrementar labsorció dàcids grassos saturats de cadena mitja (làurico i mirístic) i es va disminuir el colesterol output. Per altra banda, laddició de pectina tampoc va disminuir les concentracions de colesterol plasmàtiques, possiblement degut a una hidròlisis prematura daquesta fibra.

      En resum, en el nostre estudi laddició de pectina i fitosterols subministrats conjuntament amb una alimentació rica en greixos amb alt contingut en àcid grassos saturats i colesterol no va tenir cap efecte beneficiós sobre el perfil lipídic del model animal utilitzat en aquest assaig.

      " SUMMARY:

      Nowadays, cardiovascular diseases are the leading cause of death and illness in developed countries, where the consumption of saturated fat and cholesterol is high. In these countries, many functional foods enriched with phytosterols and pectin (described as cholesterol-lowering agents) are on the food market. However, they should never be used to counterbalance the effects of an unhealthy diet.

      Thus, the aim of this thesis was to study the effects of a high-saturated diet enriched with phytosterols and pectin on the lipid profile in an animal model.

      Phytosterol addition to high-saturated diet did not lower cholesterolemia, did enhance absorption of medium-chain saturated fatty acids (lauric and myristic) and did reduce in cholesterol output. Moreover, pectin addition did not reduce plasma cholesterol concentrations, maybe because of an early breakdown of this soluble fiber. Thus, in our study, the addition of phytosterols and pectin to a high-saturated diet did not show any beneficial effect on the lipid profile. "


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno