Democràcia i estat de dret: respostes legals de les Nacions Unides

Araceli Mangas Martín

Resum


Després del final de l'escissió ideològica Est-Oest es va constatar de manera universal que el respecte dels drets humans no es podia complir sense dues condicions: la democràcia i l'estat de dret. Se sumaven així nous valors i limitacions a la sobirania dels estats, i es constrenyia el tradicional poder discrecional dels estats per organitzar-ne el sistema polític i jurídic.

Les amenaces a la pau provenen de la falta de democràcia i d’estat de dret dins dels estats, no de les agressions entre estats, la qual cosa ha portat a innombrables actuacions de les Nacions Unides, de les quals deduïm que la seva obra pacificadora consisteix en la democratització i enfortiment institucional dels estats. En la pràctica jurídica i política, la comunitat internacional d'estats manté una tendència evident a propiciar sistemes democràtics. Molts estats estan lluny d'haver assolit aquest ideal però aquesta tendència ja és un progrés i una esperança davant la frustrant decepció d'aquelles democràcies en les quals, després de transicions difícils, la corrupció i la partitocràcia es van unir en la desconstrucció de l'estat de dret posant en perill, junt amb el tribalisme nacionalista, la mateixa existència de l'Estat.


Paraules clau


Democràcia; estat de dret; diplomàcia preventiva i transformadora; pau; Nacions Unides.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.01.40



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.