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Resumen de Bioconversion of maize husk into value added ruminant feed by using white-rot fungus

Abayomi AKINFEMI, Olaniyi Jacob Babayemi, Segun Gbolagade Jonathan

  • español

    El tratamiento de residuos de cosechas con algunas especies de hongos causantes de la pudricion blanca puede mejorar su valor nutritivo. Despues de la fermentacion en estado solido de tusas de maiz (TM) (Zea mayz L.) con cuatro hongos causantes de la pudricion blanca (Pleurotus tuber-regium, Pleurotus pulmonarius, Pleurotus sajor caju y Lentinus subnudus) durante 40 dias se evaluo la composicion quimica y digestibilidad in vitro de los sustratos resultantes. La biodegradacion incremento la proteina cruda de 7,44% para las TM no tratadas (TMNT, control) a 9,89% para L. subnudus (TMTLS); 9,67% para P. tuberculo-regium (TMTPT); 9,90% para P. pulmonarius (TMTPP) y 9,55% para P. sajor caju (TMTPS). Por el contrario, el crecimiento de los hongos redujo la fibra cruda de 30,45% (TMNT) a 22,27; 24,29; 19,07 y 14,14% para TMTLS, TMTPT, TMTPP y TMTPS, respectively. La preferencia por la utilizacion de celulosa y hemicelulosa de los hongos fue indicada por la disminucion en los valores obtenidos. TMTLS (27,43%) tuvo el menor valor para la celulosa, mientras que TMTPS (18,46%) registro la menor reduccion de la hemicelulosa. Hubo diferencias significativas (p . 0,05) entre las TM tratadas y no tratadas en terminos de energia metabolisable (EM), digestibilidad de la materia organica (DMO) y de acidos grasos de cadena corta (AGCC). La DMO vario entre 38,28-48,97% y los mayores valores fueron aquellos de las TM tratadas con hongos y los menores para las no tratadas. TMTLS mostro el valor mas alto (p.0,05) para AGCC y EM para todos los sustratos en estudio. Todos los sustratos tratados con hongos tuvieron los mayores valores para las caracteristicas de fermentacion in vitro y produccion acumulada de gas. Los resultados de este estudio mostraron que el tratamiento de TM con hongos mejoro la digestibilidad mediante el incremento de la proteina cruda y la disminucion de la fibra cruda

  • English

    Treatment of crop wastes with some species of white-rot fungi can enhance the nutritive value. After solid state fermentation of maize (Zea mays L.) husk MH with four white-rot fungi (Pleurotus tuber-regium, Pleurotus pulmonarius, Pleurotus sajor caju and Lentinus subnudus) for 40 days, the chemical composition and in vitro digestibility of the resulting substrates was evaluated. Biodegradation increased the crude protein from 7.44% for untreated MH, (UM, control) to 9.89% for L. subnudus (LSM); 9.67% for P. tuber-regium (PTM) and 9.90% for P. pulmonarius (PPM) and 9.55% for P. sajor caju (PSM). In contrast, growth of fungi reduced crude fiber (CF) from 30.45% (UM) to 22.27, 24.29, 19.07 and 14.14% for LSM, PTM, PPM and PSM, respectively. The preference for cellulose and hemicellulose utilization by the fungi was indicated by decrease in values obtained. LSM had the least value for cellulose (27.43 %) while PSM with a hemicellulose content of 18.46% recorded the highest reduction in hemicellulose. There were significant differences (p . 0.05) between the treated and untreated maize husk in terms of metabolisable energy (ME), organic matter digestibility (OMD) and short chain fatty acid (SCFA) as measured by the in vitro gas production method using ruminal microflora. OMD ranged from 38.28-48.97% with highest values for fungal treated husk and lowest for untreated substrate. LSM showed the highest (p .

    0.05) values for SCFA and ME for all the substrates under study. All the fungal treated substrates had the highest in vitro fermentation characteristics and cumulative gas production. Result of this study show that fungal treatment of maize husk enhanced digestibility by increasing the crude protein and decreasing the crude fiber.


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